Лекции.Орг


Поиск:




Поясніть співвідношення реального експерименту, ідеального експерименту, теорії і реальності.




Поняття «ідеальний експеримент» ввів у вживання Д. Кемпбелл. Ідеальний експеримент передбачає зміну експериментатором тільки незалежної змінної, залежна змінна контролюється. Інші умови експерименту залишаються незмінними. Ідеальний експеримент передбачає еквівалентність досліджуваних, незмінність їх характеристик в часі, відсутність самого фізичного часу (як це не парадоксально звучить), можливість проводити експеримент нескінченно. Наслідком цього є проведення всіх експериментальних впливів одночасно.

Ідеальний експеримент протистоїть реальному, в якому змінюються не тільки цікавлять дослідника змінні, але і ряд інших умов. Відповідність ідеального експерименту реальному виражається в такій його характеристиці, як внутрішня валідність (validity) - достовірність результатів, яку забезпечує реальний експеримент в порівнянні з ідеальним. Внутрішня валідність характеризує міру впливу на зміну залежної змінної тих умов (незалежної змінної), які варіює експериментатор.

Чим більше впливають на зміну залежної змінної неконтрольовані дослідником умови, тим нижче внутрішня валідність експерименту. Отже, більше вірогідність того, що факти, виявлені в експерименті, є артефактами.

Планування експерименту необхідно для виявлення впливу незалежної змінної на залежну за рахунок контролю інших змінних. Змінні, які є джерелом артефактів, або усуваються, або їх вплив усредняется (за рахунок змішування та погашення мінливості умов експерименту). Висока внутрішня валідність - головна ознака хорошого експерименту (близько до «бездоганному експерименту»).

Не всі змінні, що впливають на результат дослідження, можна врахувати або виключити (елімінувати). Ті з них, які порушують внутрішню валідність, називають «побічними». До числа побічних, повністю не усунених змінних відносять вплив фактора часу, фактор завдання, фактор індивідуального відмінності.

Розглянемо більш детально центральне поняття «валідність». Звернемося до системи відносин «експеримент-теорія-реальність». На основі теорії висувається гіпотеза, яка в кінцевому рахунку і перевіряється в експерименті. Методики та план експерименту повинні відповідати перевіряється гіпотезі - ступінь цієї відповідності і характеризує операциональную валідність. Наприклад, в експерименті з научіння різкий звук зумера використовується як еквівалент «покарання» за помилку, тому виникає сумнів у правильності такої інтерпретації. У самому експерименті ми повинні максимально врахувати, усунути і т. д. вплив побічних змінних на залежну змінну. Внутрішня валідність характеризує міру впливу незалежної змінної на залежну по відношенню до інших факторів. Іншими словами, внутрішня валідність тим вище, чим більше ймовірність того, що експериментальний ефект (зміна залежної змінної) викликаний зміною незалежної змінної.

Експеримент повинен відтворювати зовнішню реальність. Експеримент, який повністю відтворює зовнішню реальність, називається експериментом повної відповідності. Зрозуміло, в реальності повну відповідність недосяжне. Міра відповідності експериментальної процедури реальності характеризує зовнішню валідність експерименту.

Додаткові змінні, які вимагають обліку в експерименті, впливають на зовнішню валідність. Якщо від внутрішньої валідності залежить достовірність експериментальних результатів, то від зовнішньої - переносимість результатів з лабораторних умов на реальні процеси і узагальнення їх на інші сфери реальності.

Нарешті, зв'язок теорії і реальності відбивається в адекватності теорії реальності і прогностичності її прогнозів. Кемпбелл ввів ще одне важливе поняття, що характеризує валідність експерименту, а саме - конструктивну валідність. Конструктная валідність виражає адекватність методу інтерпретації експериментальних даних теорії, тобто в структуру слід ввести четверту складову - інтерпретацію: теорія-експеримент-інтерпретація-реальність.

Конструктная валідність, на думку Кемпбелла, характеризує правильність позначення (інтерпретації) причини та експериментального ефекту за допомогою абстрактних термінів з буденної мови або формальної теорії.

Таким чином, внутрішня валідність визначається достовірністю інтерпретації експериментального ефекту як зв'язку досліджуваної причини і наслідки (відношення експеримент-інтерпретація), а Конструктная валідність - правильністю вживання термінів тієї чи іншої теорії при інтерпретації даних експерименту.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1277 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Победа - это еще не все, все - это постоянное желание побеждать. © Винс Ломбарди
==> читать все изречения...

794 - | 768 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.