Лекции.Орг


Поиск:




Кількість балів від 1 до 6




Це середній ступінь ризику, який охоплює переважну більшість (до 90%) молодих людей. Він залежить від ситуації в суспільстві (наприклад, ціни на алкоголь та доступність магазинів спиртних напоїв). На сьогодні цей стан вважається більш загрозливим, ніж у 80-х роках! Ви можете впливати на багато елементів цієї ситуації, наприклад, на продаж алкоголю неповнолітнім. На жаль, дуже мало людей реагує на порушення в цій сфері. Ви також можете підтримати профілактичну діяльність у школі, допомагати дитині, здобувати навички виховання та зміцнювати зв’язок з дитиною.

Кількість балів від 7 до 13

Ступінь ризику підвищений, охоплює значну частину молоді, залежить від місцевого оточення, кола спілкування та від навчально-виховних умов, які створює для учнів школа (близько 50–60% учнів). Може виявитись необхідність зміни поведінки дорослих, стосунків у родині, посилення виховного впливу. Необхідна участь дітей у профілактичних заходах.

Кількість балів від 13 до 17

Ступінь ризику дуже високий, охоплює від 10 до 15% учнів середніх шкіл, які вже п’ють і завдають шкоди здоров’ю. Такий показник вимагає від дорослих, перш за все — батьків, великої уваги і співробітництва з іншими людьми, наприклад, зі шкільними педагогами, іншими батьками.

Кількість балів перевищує 17

Надзвичайно високий ступінь ризику, може означати необхідність звернення до фахівців і застосування терапії. Деякі фахівці вважають, що час потрапляння в залежність у підлітків може бути дуже коротким — менше півроку.

Але якщо навіть кількість відповідей «Так» буде дуже великою, не панікуйте. Як батьки ви можете зробити дуже багато для своєї дитини. Навіть якщо вже необхідна допомога фахівців, вони небагато зможуть допомогти без активної участі батьків. В таких ситуаціях батьки — найважливіші, незамінні учасники.

На щастя, це ще не все. Окрім чинників ризику, фахівці виокремлюють ще й чинники захисту. Дитина, потрапляючи в зону дії цих чинників, краще захищена від проблем, пов’язаних з ПАР.

Нижче перераховані ці чинники (відповідно до результатів міжнародних досліджень).

  1. Міцні зв’язки підлітка з батьками, родиною.
  2. Зацікавленість у навчанні, духовному розвитку, наявність хобі.
  3. Цікавість до релігії.
  4. Повага до суспільних норм, законів, цінностей, авторитетів.

Головним серед цих чинників є перший. Всебічно вдосконалюючи контакти в родині, прагнучи їх відповідності рівню розвитку дитини та вашому рівню, ви здійснюватимете важливу діяльність, спрямовану на захист своєї дитини. Батьки, ви — найважливіші для дитини істоти в цьому світі, завжди пам’ятайте про це!

На жаль, опіка одних батьків є занадто дріб’язковою, а інші не хочуть і бояться помічати очевидне:

  • слідів від уколів на ліктьових згинах;
  • трав’яного «сміття» в кишенях, невідомих таблеток і речовин;
  • використаних шприців у письмовому столі;
  • коли діти варять щось на кухні і кажуть, що це «хімічні досліди».

Як свідчить досвід, батьки часто заходять у глухий кут від запитань:

  1. Скільки часу ви приділяєте дитині (маються на увазі щирі бесіди, а не тільки запитання про те, що задавали на уроках, про оцінки та про те, чи ваша дитина пообідала)?
  2. Яку спільну справу ви робили разом, за спільним бажанням, з цікавістю і користю? Адже саме таке проводження часу найкраще зближує членів родини.

Мета роботи з батьками: надати їм повну інформацію про ПАР, про способи їх вживання. Повідомити про перші ознаки вживання ПАР підлітком, щоб на ранніх стадіях виявити проблему і надати допомогу, а не карати. На жаль, найближчі люди, зазвичай, пізніше за всіх дізнаються про проблему.

Бесіди з педагогами

Мета: надати повну інформацію про ПАР, методи та перші ознаки їх вживання підлітком, тривалість знаходження в організмі ПАР. Це дасть педагогу змогу на ранніх стадіях розвитку проблеми відповісти учням на їх запитання щодо цієї теми. Такий підхід зміцнює авторитет педагога і посилює довіру учнів до нього як до обізнаної людини.

Фахівці-наркологи надають педагогам різнобічну інформацію. Наприклад, щодо терміну присутності ПАР у сечі, що дає можливість оперативно виявити наявність цих речовин в організмі підлітка та залучити його і його родину до терапії.

Приблизний термін можливості виявлення в сечі найбільш вживаних наркотиків

Психоактивні речовини Термін присутності в організмі
Психостимулятори:  
Амфетамін (АМР) 2–3 доби
МДМА (екстазі) (DMDA) 30–48 годин
Метамфетамін (МЕТ) 48 годин
Кокаїн (СОС) 6–8 годин
Метаболіт кокаїну/бензойлегколін 2 доби
Барбітурати (BAR):  
Короткоживучі (циклобарбітон) 24 години
Середньоживучі (пентобарбітон) 48–72 години
Довгоживучі (фенобарбітон) понад 7 діб
Бензодіазепіни (BZO):  
Короткоживучі (тріазолам) 24 години
Середньоживучі (темазепам) 40–80 годин
Довгоживучі (діазепам) понад 7 діб
Опіати:  
Метадон (у разі підтримуючого прийому) (MTD) 7–9 діб
Кодеїн/морфін 24 години
Морфін глюкороніду (MOR) 48 годин
Кодеїн глюкороніду 3 години
Бупренорфін 48–56 годин
Сполуки бупренорфіну 7 діб
Канабіноїди (маріхуана) (ТСН):  
Одноразове вживання 3 доби
Помірне вживання 4 доби
Важке (щоденне) вживання 10 діб
Хронічне вживання до 36 діб




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 285 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

1280 - | 1199 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.