Лекции.Орг


Поиск:




Контроль за виконанням вимог безпеки




Контроль за виконанням вимог безпеки туристів забезпечують органи державного управління, що здійснюють контроль за безпекою відповідно до їх компетенції.

Контроль здійснюється на початку сезону - при перевірці готовності туристського підприємства і траси до експлуатації, а також в ході поточних перевірок. Поточні перевірки забезпечення безпеки туристів проводяться відповідно до планів і графіків технічних оглядів (випробувань) будівель, споруд, транспортних засобів, пляжів і місць для купань, туристського спорядження та інвентаря, що видається туристам пунктами прокату, перевірок приготування їжі, термінів і умов зберігання і транспортування продуктів харчування, перевірок готовності туристів до виходу в походи.

Контроль безпеки обслуговування туристів здійснюється на основі використання наступних методів:

- візуального (шляхом огляду відповідних об'єктів: території, по якій проходить траса туристського походу, туристського спорядження та інвентаря тощо);

- з використанням засобів виміру (виміри станів довкілля, якості води, повітря і так далі, технічного стану траси, підіймальних механізмів, транспортних засобів тощо);

- соціологічних досліджень (шляхом опиту самих туристів і обслуговуючого персоналу);

- аналітичного (аналізу змісту документації: паспорта траси, медичного журналу огляду туристів, що виходять на маршрут, інших документів, узагальнень результатів всіх інших обстежень).

??? Питання для самоконтролю:

  1. Назвіть об’єкти стандартизації у сфері туристсько-екскурсійного обслуговування.
  2. Яким питянням присвячений ДСТУ 28681.1-95?
  3. Які обов’язкові вимоги до якості туристських послуг встановлює ДСТУ 28681.2-95.
  4. Які чинники ризику в туризмі Ви знаєте?
  5. Що таке пожаронебезпека?
  6. Яким чином здійснюється контроль за виконанням вимог безпеки у сфері туристсько-ексурсійного обслуговування?

Резюме:

1. ДСТУ 28681.0-90 встановлює мету, завдання, об'єкти стандартизації і структуру комплексу стандартів та інших документів по стандартизації у сфері туристсько-екскурсійного обслуговування. Мета стандартизації у сфері туристсько-екскурсійного обслуговування – нормативно-технічне забезпечення підвищення рівня якості та ефективності туристського й екскурсійного обслуговування та захист інтересів споживачів послуг. Основними завданнями стандартизації є: встановлення номенклатури показників якості послуг і обслуговування туристів; встановлення прогресивних вимог до якості послуг і обслуговування туристів та методів їх контролю; встановлення прогресивних вимог до технології та типових технологічних процесів надання туристських послуг; встановлення вимог до сертифікації туристських послуг тощо. Об'єктами стандартизації в туристсько-екскурсійному обслуговуванні населення є туристські послуги, процеси туристського та екскурсійного обслуговування.

2. ДСТУ 28681.1-95 встановлює порядок розробки документації при проектуванні туристських послуг і призначений для підприємств, організацій різних організаційно-правових форм і громадян-підприємців, що надають туристські послуги. Проектування туристської послуги здійснюється в послідовності: встановлення нормованих характеристик послуги; встановлення технології процесу обслуговування туристів; розробка технологічної документації; визначення методів контролю якості; аналіз проекту; представлення проекту на затвердження.

3. ДСТУ 28681.2-95 встановлює обов'язкові вимоги та вимоги, що рекомендуються, до якості туристських послуг, що надаються туристськими підприємствами незалежно від їх відомчої приналежності та організаційно-правової форми. Обов'язковими для всіх видів туристських послуг є наступні вимоги: безпека життя і здоров'я; збереження майна туристів і екскурсантів; охорона довкілля. До вимог, що рекомендуються, до туристських послуг і умов обслуговування відносяться: відповідність призначенню; точність і своєчасність виконання; комплексність; етичність обслуговуючого персоналу; комфортність; естетичність; ергономічність.

4. ДСТУ 28681.3-95 встановлює вимоги до туристських і екскурсійних послуг, що забезпечують безпеку життя і здоров'я туристів і екскурсантів (далі - туристів), методи їх контролю і призначений для цілей обов'язкової сертифікації туристських послуг.Ризик для життя і здоров'я людини в туристко-экскурсионном обслуговуванні виникає в умовах:існування джерел ризику; прояви даного джерела на небезпечному для людини рівні; схильності людини дії джерел небезпеки.Шкідливі чинники (чинники ризику) в туризмі можуть бути класифіковані таким чином: травмонебезпека; дія довкілля; пожаронебезпека; біологічні дії; психофізіологічні навантаження тощо.

Розділ 1.5. Тема: «Стандартизація в сфері готельного обслуговування»

Зміст:

1. ДСТУ 4268:2003 “Послуги туристичні. Засоби розміщування”

2. ДСТУ 4269:2003 “Послуги туристичні. Класифікація готелів”

3. ДСТУ 4527:2006 “Послуги туристичні. Засоби розміщення. Терміни та визначення”

Ключові поняття: турист, засоби розміщування, бунгало, готельні послуги, готель, номер, номерний фонд, послуга з тимчасового розміщення, тип засобу розміщення, тип номеру.

Цілі та завдання розділу:

· визначити загальні вимоги до засобів розміщування та до послуг, які надають у засобах розміщування;

· ознайомитися із класифікацією готелів та аналогічних засобів розміщування;

· вивчити терміни, обов'язкові для вживання в усіх видах нормативних документів, для встановлювання категорій готелів та інших об'єктів, що надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), а також для робіт зі стандартизації.

Методичні рекомендації до вивчення розділу 1.5.

При вивченні розділу 1.5. важливо виявити доцільність застосування всіх стандартних вимог при проектуванні та наданні готельних послуг.

Вивчаючи пункт 1, слід зупинитися на загальних вимогах до послуг, які надають засоби розміщування.

Вивчаючи пункт 2, зверніть увагу на вимоги до готелів усіх категорій.

Вивчаючи пункт 3, зробіть акцент натому, що у стандарті подано німецькі (de), англійські (en), французькі (fr), російські (ru) терміни-відповідники застандартизованих термінів, узяті з міжнародних та національних стандартів.

Завдання до навчальних матеріалів розділу 1.5.

1. Прочитати матеріали щодо розділу.

2. Скласти називний план до розділу.

3. Представити звіт про виконання поточних завдань до розділу.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-19; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 591 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

834 - | 707 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.