Лекции.Орг


Поиск:




Дайте визначення активу за посібником Кузьминський А.І., Омеляненко В.Л. Педагогіка: Підручник. – К.: Знання, 2007. – С.253.




Лекція

Тема: Педагогічна взаємодія

з органами учнівського самоврядування

 

 

Викладач: Тупікіна С.В.

 

Розглянуто на засіданні

предметної (циклової) комісії викладачів

психолого-педагогічних дисциплін.

Протокол № ___від ________

Голова предметної (циклової) комісії:

_______________________________

 

 

м. Берислав

Тема лекції: Педагогічна взаємодія з органами учнівського самоврядування.

Знати: поняття актив, учнівське самоврядування, органи учнівського самоврядування, особливості учнівського самоврядування, принципи його діяльності, шляхи створення та розвитку учнівського самоврядування, основні напрями діяльності вчителя з органами учнівського самоврядування.

Вміти: з метою формування і розвитку учнівського колективу на основі вивчення його за допомогою методів психолого-педагогічних досліджень, уміти виявляти дисциплінованих, організованих, авторитетних, зацікавлених у справах класу учнів, які відповідально ставляться до вимог педагога; вміти створювати актив класу, який допомагав би організовувати учнівське самоврядування та забезпечити органічне поєднання тактовного педагогічного керування і самоуправління в класі, враховуючи вік учнів.

Тип лекції: діалог.

Ключові поняття: колектив, актив, органи учнівського самоврядування, доручення.

 

План

  1. Поняття актив, органи учнівського самоврядування.
  2. Система виховної роботи та розвиток учнівського самоврядування.
  3. Основні напрямки діяльності вчителя з органами учнівського самоврядування.

 

Основна література

  1. Волкова Н.П. Педагогіка. – К.: Академвидав, 2007. – 616с. – С.190 - 194.
  2. Кузьминський А.І., Омеляненко В. Л. Педагогіка: Підручник. – К.: Знання, 2007. – С.253.
  3. Макаренко А.С. Педагогическая поэма. – К.: Радянська школа, 1976.
  4. Школа вожатого и воспитателя /Авт.-сост. Можаева Н. и др. – Волгоград, 2008. –

С. 10 - 11, 23 - 43.

  1. Фіцула М.М. Педагогіка. – К.: Академвидав, 2000. – С.360 - 364.

 

Додаткова література

1. Кареліна Т. Тиждень учнівського самоврядування //Сучасна школа України. – 2009. - №6. – С.53 - 58.

3. Учнівське самоврядування //Завуч. – 2009. - №1. – С.75 - 95.

 

Актуалізація опорних знань з теми «Колектив»

Поняття актив, органи учнівського самоврядування

Актив (лат. activus – діяльний, дійовий) ініціативна група вихованців, яка усвідомлює вимоги керівника колективу і допомагає в організації діяльності колективу.

Актив залучають до конкретної діяльності, доручаючи деякі функції та обов’язки вихователів, вчать методам і засобам їх виконання, що прискорює соціальне становлення особистості. Кількість активістів повинна збільшуватися через залучення дітей до різних сфер діяльності. Актив є основою формування органів самоврядування.

Органи самоврядуваннядемократично обрані уповноважені колективу, які

допомагають педагогові здійснювати керівні функції.

Дайте визначення активу за посібником Кузьминський А.І., Омеляненко В.Л. Педагогіка: Підручник. – К.: Знання, 2007. – С.253.

Вихователь спільно з активом визначає функції органів самоврядування, їх підрозділів, створює умови для самостійної діяльності, вчать ефективно працювати, вирішувати певні педагогічні завдання, здійснює контроль за роботою.

Але адміністрація школи не повинна піднімати органи самоврядування, вона зобов’язана виконувати прийняте ними рішення, а якщо таке рішення хибне, керівники мають апелювати до загальних зборів і домагатися його відмінити, а не самовільно скасовувати його. Вплив на органи самоврядування здійснюється на демократичних засадах через педагогів, які користуються особливою повагою в учнів.

Наявність соціально – педагогічних умов для ефективної діяльності колективу, формування традицій, вироблення належного стилю і тону, атмосфера добра й радості, панування духу гуманізму притягують учнів до школи та її колективу. У такій атмосфері колектив швидко стає згуртованим, сповненим внутрішньою силою, збагаченим соціально значущими традиціями. Для колективу важливо мати морально – ціннісні традиції, зберігати їх і примножувати. Вони повинні бути тривалими, стійкими, наповненими моральним впливом на особистість.

Велике значення для психологічного клімату, самопочуття дітей в колективі має відповідний тон і стиль у стосунках. Оскільки суттєвою ознакою колективу є спільна діяльність для досягнення певної мети, то і стиль має характеризуватися діяльністю, діловитістю у різних сферах: навчанні, грі, дозвіллі тощо. Не можна допускати безпідставної галасливості, бездіяльності, невпорядкованості дій.

Діловий стиль характеризується певним відтінками. У здоровому колективі відзначається мажорністю (бадьорим, радісним, готовністю до раціональної дії, внутрішнім спокоєм, впевненістю у своїх силах, у майбутньому), гідністю за своє становище в колективі, відповідальністю за його справи, єдністю колективу, дружніми взаєминами, відчуттям захищеності від принижень, насильства, знущання, здатністю до гальмування своїх негативних дій.

Джерелом формування стилю і тону в колективі має бути передусім діяльність педагогів.

- Що розуміємо під стилем колективу? Тоном?

- Які поради А.С. Макаренка щодо формування стилю і тону дитячого колективу?

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 820 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

810 - | 771 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.