Лекции.Орг


Поиск:




Блок соціальних (комунікативних, міжособистісних) фундаментальних потреб




10. Потреба у повазі та визнанні. Її ще можна назвати потребою у боротьбі за статус. Ця потреба є наскільки важливою, що на ній необхідно зупинитись більш детально.

Вираження поваги та визнання оточуючими нас людьми є бажаним не лише від задоволення його чути. Гонитва людини за соціальним успіхом, високим статусом має глибокий біологічний та соціальний сенс.

Звернемось до біологічних даних. Усім високоорганізованим тваринам притаманно демонстративна (найчастіше погрожуюча) поведінка, розрахована на підвищення свого авторитету та статусу у групі. Якщо не вистачає сміливості вкусити, то хоча б показати зуби або надутись, щоб здаватись більшим. Це один із засобів самозахисту та захоплення домінуючої позиції серед родичів. Досвід демонструє, що у людях закладена потреба демонструвати свої найбільш видатні здібності перед своїми конкурентами. При цьому необхідно завоювати своє престижне місце, а потім, якщо й не пробиватись вище, то боротись хоча б за збереження статусу.

Згідно з принципом стадної ієрархії головне не бути сильним, а зайняти місце сильного. З цього приводу Ф. Ніцше писав, що видимим мотивом Наполеона був: „я хочу бути вищим за інших”, а його справжнім мотивом був: „я хочу здаватись вищим за всіх”.

Підтвердженням того, що потреба у визнанні, повазі є однією з базових, підтверджується тим, що при втраті розуму люди „стають” наполеонами, цезарями, магометами. Значить, у підсвідомості живуть пристрасні бажання бути великими. Нема згадок про те, що душевнохворі прикидались нужденними, юродивими, тими, що викликають жалощі.

Психіатри відмічають, що глибинними причинами психозів найчастіше є незадоволені амбіції.

Таким чином, і ця розглянута потреба у повазі – виключно тваринного, стадного походження.

Найбільш яскравою ілюстрацією цієї потреби можна вважати наступну ситуацію. Уявіть, що ви знаходитесь на вершині гори з усіх скарбів світу – золота, діамантів, смарагдів, я вже не кажу про гроші. І от усе це відбувається на … безлюдному острові, який ніколи ніхто не відвідає. Ну й що – потрібно вам усе це?..

Повага і статус дають багато переваг. Цінних для групи суб’єктів завжди оберігали, вони мали переваги у відношенні до влади та ресурсів. Таким чином, статус кардинально впливає на життєздатність суб’єктів та їх сімей.

Власне кажучи, повага та визнання переваги – це міра цінності індивіда для суспільства.

Від рівня оцінки оточуючими буде залежати й групова роль суб’єкта. Боротьба за свій статусний авторитет відіграє мобілізуючу роль, змушує завжди бути напоготові, у „формі”.

11. Потреби в афіліації – спілкуванні, співчутті, любові до ближнього.

12. Потреба в опіці (близька до попередньої).

13. Потреба у ненависті як латентна (прихована) агресія, що допомагає виживанню.

14. Потреба у самоствердженні. Очевидно, це потреба у душевному комфорті, у мирі з самим собою. Психічна напруга, що викликає цю потребу, породжується двома причинами. Перша причина – це дилема: „Чи об’єктивно я наскільки гарний, як про себе думаю? За що можу себе поважати?”. З цього приводу англійський філософ Т. Гоббс запропонував, що усі наші духовні радощі витікають з того, що, порівнюючи себе з іншими, ми виносимо утішний для себе висновок. Тут багато чого від соціальної самооцінки.

Друга причина психічної напруги відбувається через здатність людини до рефлексії – до оцінювання себе з боку. Це ближче до феномену совісті або фрейдівського „Супер-Его” – суворого внутрішнього „наглядача”.

Самоствердження, як і впевненість у собі, часто базується на вчинках, досягненнях. Самоствердження найчастіше компенсує невдачі у кар’єрі. Суб’єкт не чітко відчуває необхідність у чомусь такому, що не розіб’ється ні від жодного удару долі. Тоді він прагне отримати дещо нематеріальне – особливі знання про світ, наукові знання, які-небудь унікальні якості інтелекту; або особливі вміння у мистецтві, спорті, професійних навичках та майстерності.

15. Потреба у владі над людьми, у можливості впливати на них. Особлива привабливість влади в тому, що вона дає можливість задовольняти значну частину потреб.

16. Потреба у незалежності.

17. Потреба у підпорядкуванні.

18. Потреба у накопиченні, багатстві, у володінні. Матеріальні цінності, як і влада, розширяють можливості.

Блок когнітивних потреб

19. Потреба в інформації та знаннях.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 466 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

830 - | 691 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.