Лекции.Орг


Поиск:




Перелік очікуваних результатів




Психолог: Дослідження, яке ми плануємо провести, дозволить нам отримати ряд важливих результатів. Ми дослідимо особливості нервової системи кожного учня та визначимо її тип за психомоторними показниками. Отримані результати допоможуть нам зрозуміти в чому зосереджена проблема: в фізіологічних чи психологічних особистісних характеристиках учнів.

 

ІІ. ПЛАНОВО-ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП

2.1. Аналіз власного досвіду виконання подібних завдань при вивченні навчальних дисциплін та проходженні практики

Дисципліна Модуль Тема Зміст питань
Вікова психологія Модуль №3. Основні етапи психологічного розвитку в онтогенезі. Психологія дорослості. Особливості психічного розвитку підлітка 1. Анатомо-фізіологічна перебудова організму підлітків та її вплив на психічний розвиток. 2. Формування особистості підлітка. 3. Особливості взаємовідносин і спілкування підлітків з однолітками та дорослими. 4. Розвиток пізнавальних процесів у підлітковому віці. 5. Особливості учбової та трудової діяльності підлітків.
Загальна психологія Модуль №3. Психологія уваги Увага як регулятор психічної активності особистості. 1. Взаємозв’язок уваги з установкою, інтересами та звичками особистості. 2. Місце уваги в структурі особистості. 3. Проблема розсіяності уваги
Педагогіка Модуль №2 Теорія виховання та навчання Загальна характеристика процесу навчання 1.Сутність, структура процесу навчання, його методологічні основи та рушійні сили, функції. 2.Структура діяльності вчителя. 3.Психологічні основи діяльності учнів у процесі навчання.
Психофізіологія Модуль №1 Фізіологічні механізми психічної діяльності Структура поведінкового акту згідно теорії функціональних систем П. К. Анохіна 1. Функціональна система як фізіологічна основа поведінки. 2. Специфічні механізми функціональної системи 3. Типи та рівні складності функціональної системи 4. Основні ознаки функціональної системи

 

2.2. Підбір та аналіз літератури та формулювання припущень про причини виникнення проблеми

Бібліографічний опис джерела Основні ідеї, тези, що стосуються проблеми
Навчально – методична та довідкова література
Крайг Г. Психология развития.- СПб.: Питер, 2002. - 720 с. Фізичний розвиток та адаптація підлітків. Когнітивні зміни у підлітковому віці. Взаємовідносини підлітків. Труднощі у підлітковому віці.
Анастази А. Дифференциальная психология. Индивидуальные и групповые различия в поведении / Пер. с англ. − М.: Апрель Пресс, Изд-во ЭКСМО-Пресс, 2001 Особистість - психологічний носій соціальних властивостей. Спеціальні типи вищої нервової діяльності за І. Павловим. Властивості нервової системи як альтернатива типу вищої нервової діяльності у теорії Теплова – Небилицина. Типологія Кречмера, Шелдона.
Ильин Е.П. Методики изучения соотношения первой и второй сигнальных систем // Ильин Е.П. Дифференциальная психофизиология. – СПб.: Питер, 2001. – С. 368-373. Методика експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест) Є.П. Ільїна
Фахова періодична література
І.В. Тараненко Проблеми виховання важких підлітків: сучасні тенденції Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка, Полтава. Розглядаються проблеми виховання підлітків та можливості застосування особистісно-орієнтованого підходу в процесі занять до підлітків.
Жмайло І. Взаємини підлітків. Психологічні особливості/ І. Жмайло// Психолог. Шкільний світ. – 2012. – №9. – С. 18-20. Підлітковий вік - один із найважливіших етапів становлення людини. Він є критичним періодом розвитку і пов’язаний з перетворенням у сфері свідомості, діяльності та системі стосунків. Рекомендації дорослим як ефективно взаємодіяти з підлітком.
Артемчук О.Г. Писаренко Н.О. «Розвиток довільного запам’ятовування у процесі формування текстової діяльності школярів підліткового віку» //Практична психологія та соціальна робота. – 2013. – №1. – С.10-15. У статті проаналізовано головні риси процесу запам’ятовування підлітків і підкреслено значущість ефективності процесу довільного запам’ятовування текстів.
Вузько- спеціалізована література
Л.Р.Кашкарьова. Методика вивчення та підвищення потенціалу учнів основної школи Вісник НТУУ“КПІ”. Філософія. Психологія. Педагогіка. Випуск 2’2007 Статтю присвячено проблемі визначення потенційних навчальних можливостей кожного учня та моніторингового супроводу його розумового розвитку протягом навчання у школі. Подано методики, що розвивають пізнавальні психічні процеси.
Кашкарьова Л.Р. Корекційно-розвиваюча тренінгова методика підвищення потенційних навчальних можливостей учнів підліткового віку // Зб. наук. пр. (Психологічні науки). – № 1. – Бердянськ: БДПУ, 2004. – С. 171-182 Представлена тренінгові програма, яка спрямована на підвищення ефективності навчального процесу.
Касіцина Н.В., Михайлова М.Н. Юсфін С.М. Ефективні способи взаємодії вчителя та учня // Практична психологія та соціальна робота. – 2013. – №4. – С.9-12. Стосунки та взаємодія вчителя та учня під час навчально – виховного процесу.
Інтернет - джерела
http://pidruchniki.ws/14940511/psihologiya/spilkuvannya_pidlitkiv_doroslimi Чинники диференційованого ставлення підлітків до вчителя. Типові причини конфліктів вчителів і підлітків.
http://www.zippo.net.ua/index.php?page_id=231 Психологiчнi особливостi пiдлiткового вiку. Загальна характеристика соціальної ситуації та особливостей розвитку підлітків. Особливості учбової діяльності підлітків. Інтелектуальний розвиток.
http://librar.org.ua/sections_load.php?s=culture_science_education&id=6130&start=4 Розуміння вчителем особистості учня підліткового віку як фактор вирішення міжособистісних і педагогічних конфліктів.

Припущення щодо причин виникнення проблеми. Однією з причин виникнення проблеми є небажання учнів вивчати предмет, їх не дисциплінованість, дезорганізованість, постійне відволікання, можливо через індивідуально – фізіологічні або через особистісні характеристики. З метою виявлення причин ми проведемо методику експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест) Є.П. Ільїна., яка допоможе встановити нам тип нервової системи учнів, тоді ми і зможемо точно вказати причину виникнення даної ситуації.

2.3. Консультація з фахівцями

Існує необхідність у бесіді з неврологом, з метою отримання додаткової інформації про особливості функціонування нервової системи підлітків та уточнення окремих аспектів проблеми.

Фахівець Обґрунтування необхідності консультації Перелік питань
Невролог Невролог надасть інформацію з приводу особливостей функціонування нервової системи учнів. 1. Чи не мають учні проблем з функціонуванням нервової системи? 2. Як на фізіологічному рівні можна пояснити швидку втомлюваність та часті головні болі учнів?

 

2.4. Складання розгорнутого плану виконання завдання,підбір методів та аналіз ресурсів

Етап роботи Методи та процедури Необхідні ресурси
Підготовка та планування дослідження типологічних особливостей нервової системи за допомогою методики експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест) Є.П. Ільїна. Аналіз літератури з проблеми. Підготовка бланків опитувальника. Призначення часу дослідження. Література з описом методики експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест) Є.П. Ільїна.
Організація та проведення дослідження Бесіда з учнями 9- А класу. Інструктаж. Здійснення процедури дослідження Текст бесіди. Підготовлені бланки. Опис процедури проведення методики. Контроль за виконанням завдань. Ручка, олівець.  
Аналіз результатів дослідження Кількісний та якісний аналіз отриманих даних. Узагальнення результатів дослідження та підготовка розгорнутої характеристики кожного з типів НС учня. Підготовка до консультації з вчителем. Знайомство з процедурою обробки. Ретельне обчислення необхідних показників.
Бесіда з вчителем за результатами проведеного дослідження Консультативна бесіда Орієнтований текст бесіди з вчителем за результатами проведеного дослідження.

 

2.5. Передбачення проблемних моментів

Проблемні моменти Причини виникнення Шляхи уникнення
Недовіра учителя до психолога та невпевненість у методах роботи Вчитель може вважати, що дані методи не є ефективними, а фахівець недостатньо компетентним Налагодження стосунків з учителем шляхом підготовчої бесіди, пояснення, що дані методи досить ефективно використовувати в подібних ситуаціях.
Недовіра учнів до психолога, небажання правдиво відповідати на питання. Низький рівень психологічної культури учасників дослідження Проведення підготовчої бесіди з учнями, повідомлення мети дослідження з метою встановлення дружніх відносин

2.6. Підготовка матеріалів, необхідних для виконання завдання

Етап роботи Матеріали
Проведення дослідження за методикою експрес-діагностики властивостей нервової системи за психомоторними показниками (теппінг-тест) Є.П. Ільїна. Аркуш паперу(бланки), ручка.
Консультативна бесіда з вчителем План бесіди з вчителем: ü Типи НС учнів ü Остаточні причини виникнення ситуації ü Рекомендації стосовно подальших дій

 

ІІІ. ЕТАП ВИКОНАННЯ

3.1 Збір емпіричних даних

Визначення сили нервової системи за методикою «Теппінг-тест» (за Є.П. Ільїним).






3.2. Аналіз та інтерпретація отриманих результатів

Типи нервової системи досліджуваних:

Досліджуваний №1 – слабка НС

Досліджуваний №2 – середня НС

Досліджуваний №3 – середньо-слабка НС

Досліджуваний №4 - середньо-слабка НС

Досліджуваний №5 - слабка НС

Досліджуваний №6 - середньо-слабка НС

Досліджуваний №7 – середня НС

Досліджуваний №8 – сильна НС

Досліджуваний №9 – слабка НС

Досліджуваний №10 – сильна НС

Загалом у значної частини досліджуваних (60%) середньо-слабкий та слабкий типи НС. Слабкий тип НС характеризується помірними та поступовими спадами і не містить різких змін психомоторних показників. Середньо-слабкий тип НС, навпаки, характеризується коливаннями між показниками та чітко помітними відмінностями у показниках.

В цілому середньо-слабкий та слабкий типи нервової системи характеризуються нестабільністю, спадами і короткочасним зростанням темпу роботи до вихідного рівня (мобілізаційні періоди носять короткочасний характер), до кінця виконуваної діяльності завжди спостерігається істотне зниження її і забезпечення якості. Працездатність нервових клітин не витримує тривалу навантаження і високий темп.

Дітям з цим типом нервової системи неприпустимі тривалі максимальних навантажень (навантаження мусить бути суворо дозованої), оскільки може настати виснаженість нервової системи, релаксаційні періоди повинні бути тривалими (5-7хв.), необхідна часта зміна видів діяльності, оскільки однотипна діяльність є найбільш стомлюючою для дітей із середньо – слабкою та слабкою нервовими системами.

3.3. Надання психологічної допомоги

П: З огляду на те, що основна проблема полягає в типах нервової системи учнів, їхніх особистісних характеристиках та фізіологічних особливостях розвитку та поведінки підлітків в цілому я пропоную провести з 9-А класом корекційно - розвивальну роботу.

Для налагодження стосунків з учнями під час навчально – виховного процесу та підвищення рівня їхньої успішності у навчанні я пропоную провести тренінгові заняття (див. літературу). Повний тренінгів курс допоможе Вам ефективніше взаємодіяти з підлітками. Також Вам варто врахувати особливості слабкого та середньо-слабкого типів НС для розробки нової структури проведення уроку.

К: Під час проведення тренінгової програми на що особливо варто звертати увагу?

П: Ви, як безпосередній учасник роботи, повинні спостерігати за поведінкою учнів, потоком їхніх думок та поглядів. Використовуючи різноманітні програми Вам необхідно зацікавити учнів математичними предметами, налаштувати їх на тісну співпрацю та взаєморозуміння. Також варто особливу увагу приділити саме тим методам проведення уроків, які є найбільш ефективними та продуктивними, щоб в подальшому використовувати дану інформацію при плануванні своєї роботи.

К: Дякую за надану інформацію. Я буду сподіватися, що проведення тренінгової програми допоможе мені вирішити дану проблему.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 456 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

783 - | 752 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.