Лекции.Орг


Поиск:




ТЕМА 6. інститут Відповідальності у міграційному праві




Лекційне заняття - 2 год.

В лекції розглядаються питання відповідальності іноземців за правопорушення, вчинені на території України. Аналізується основні напрями роботи органів держави з іноземцями, які нелегально перебувають на території України. Також досліджується правовий статус іммігрантів в Україні та осіб, що користуються дипломатичним імунітетом, юридична відповідальність іммігрантів за порушення законодавства України, правовий статус осіб, що користуються дипломатичним імунітетом, умови та порядок видворення іноземців та осіб без громадянства, умови та порядок реадмісії та екстрадиції тощо.

 

План лекції:

1. Правовий статус іммігрантів в Україні та осіб, що користуються дипломатичним імунітетом

2. Юридична відповідальність іммігрантів за порушення законодавства України.

3. Правовий статус осіб, що користуються дипломатичним імунітетом.

4. Умови та порядок видворення іноземців та осіб без громадянства.

5. Умови та порядок «реадмісії» та екстрадиції.

 

4. СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТА І ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ.

4.1. Методичні рекомендації щодо підготовки студентів до семінарських і практичних занять та написання індивідуально-дослідних завдань(рефератів):

Метою семінарських та практичних занять з дисципліни «Міграційне право» є засвоєння студентами найбільш важливих положень навчальних тем.

Основою глибокого вивчення дисципліни є засвоєння та конспектування рекомендованої літератури, нормативних актів та інших джерел, які пропонує викладач.

Участь студентів у семінарських та практичних заняттях є обов'язковою умовою успішного виконання навчального плану.

Готуватися до семінару належить з вивчення конспекту лекції.

Студент повинен проаналізувати логіку викладення основних питань

теми, при цьому йому слід розрахувати не на механічну пам'ять, а на творче осмислення матеріалу. Значну допомогу у цьому надає робота з рекомендованою літературою. Після вивчення конспекту і літературних джерел студент має вирішити, чи всі питання теми знайшли своє відображення у вивчених матеріалах. Якщо на будь-яке питання він не знайшов відповіді, йому слід звернутися до викладача за консультацією.

Семінарські заняття дозволяють забезпечити досягнення цілого комплексу цілей, основними з яких є:

- закріпити у студентів теоретичні знання щодо поняття міграційного права,правового регулювання міграційних процесів, інститутів імміграції та еміграції,правового регулювання перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства,нелегальної міграції та відповідальності за порушення міграційного законодавства;

- націлити студентів на творче і активне усвідомлення мотивів навчання, розвиток пізнавального інтересу до юридичної професії та формування морально-естетичних якостей юриста-професіонала;

- розвинути у студентів здібності до системного аналізу теоретичних положень міграційного права, а також уміння аргументовано і точно викладати свої думки стосовно питань теми, що вивчається.

Цілями практичного заняття є:

- розширення і поглиблення у студентів вмінь оперувати теоретичним матеріалом та формування навичок аналізу навчальних завдань та ситуацій, характерних для с;фери міграційних правовідносин;

- розвиток пізнавального інтересу до правових та організаційних засобів вирішення практичних питань міграційного права;

- формування у студентів професійного мислення та інтелектуальних здібностей до критичного мислення при вирішенні навчальних завдань, а також уміння аргументувати прийняті рішення.

Найважливішою частиною підготовки до занять є складання робочого плану відповідей на всі питання теми.

Таким чином, при підготовці до занять студенту необхідно:

- вивчити матеріали лекції по темі;

вивчити нормативні акти та рекомендовану літературу;

- підготувати плани відповідей на всі питання семінару і бути готовим до вирішення навчальних завдань і ситуацій на практичних заняттях, а також підготувати письмову індивідуально-дослідну роботу (реферат) з теми, обраної за допомогою викладача, результати якої мають бути захищені під час занять.

 

5. Критерії оцінювання результатів поточного та підсумкового контролю знань та вмінь студентів:

В процесі семінарських та практичних занять відповіді студентів оформлюються у вигляді оціночних показників за 4 – х бальною системою.

Оцінка відмінно/5/ - виставляється студенту, якщо він дав вичерпну відповідь на всі поставлені йому запитання, виявивши при цьому глибоке знання і розуміння сутності явищ, що розглядаються, та здібність самостійно зв’язати теоретичний матеріал з практикою.

Оцінка добре /4/ - якщо знання студента характеризується вищезгаданими якостями, але у відповіді мали місце мало суттєві недоліки, які були виправлені студентом за допомогою додаткових питань викладача.

Оцінка задовільно /3/ - у випадку, коли знання студента в недостатній мірі відображають суть питання, виявляють фрагментарність засвоєння матеріалу, слабке уявлення про її практичну значущість, але студент виявив знання мінімуму суттєвих характеристик явища, що вивчається.

Оцінка незадовільно /2/ - виставляється у випадку, коли відповіді студента виявляють його повну необізнаність щодо основних положень теми.

Оцінки можуть виставлятися викладачем відразу після відповіді на одне з основних питань семінару чи вирішення ситуації практичного заняття, або при підбитті підсумків, в цілому за сукупність відповідей в процесі заняття з урахуванням їх повноти.

Оцінка за підготовку та захист індивідуально-дослідної роботи (реферату) виставляється одразу після захисту. При оцінюванні враховується активність і самостійність студента на семінарських та практичних заняттях.

Оцінка «відмінно» виставляється за роботу, в якій повно і без помилок розкрито тему, або допущено не більше однієї помилки.

Оцінка «добре» виставляється за роботу, в якій тема розкрита достатньо повно і допущено не більше двох помилок;

Оцінка «задовільно» виставляється за роботу, в якій вірно виконано більше половини роботи і допущено не більше трьох помилок;

Оцінка «незадовільно» виставляється за роботу, яка свідчить про те, що студент не опанував основні положення теоретичного характеру чи невірно вирішив практичне завдання, або коли кількість помилок перевищує норму, за яку ще можливо було поставити оцінку «задовільно».

Помилками, які істотно впливають на оцінку знань і вмінь студента можна вважати:

1) незнання основних понять та положень теорії;

2) незнання нормативно-правової бази;

3) невміння застосовувати теоретичні знання для вирішення практичних завдань;

4) неточність формулювань визначень, понять, законів, яка викликана неповнотою охоплення основних ознак поняття, що вивчається, або заміна їх на другорядні.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 301 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1031 - | 843 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.