Лекции.Орг


Поиск:




Історія та історіографія в еволюції, їх місце і роль в гуманізації діяльності людини. Історіософські концепції щодо формування та розвитку українського етносу.




Для студентів усіх форм навчання

Бакалаврського циклу

 

 

Київ.

І. Загальні відомості

Курс історія України є однією з гуманітарних дисциплін, яку вивчають студенти вищих навчальних закладів. Він спрямований на вивчення історії виникнення та розвитку українського етносу, основних закономірностей його державотворення, розуміння і усвідомлення соціально-політичної активності різних прошарків суспільства, історії формування та діяльності громадських, культурологічних та політичних організацій в Україні, значення геополітичних факторів в історичному розвитку, суспільно-політичних трансформацій на шляху суверенного розвитку нашої держави. Передумовами вивчення предмету є елементарні знання з історії України та інших гуманітарних дисциплін, набуті учнями в середній школі.

ІІ. Розподіл навчального часу

Семестр Всього Розподіл за семестрами та видами занять Семестрова атестація
Лекції Практичні заняття Семінари Реферати Копю’ютерний практикум Контрольні роботи Всього У тому числі виконання індивідуальних семестрових завдань
                СРС    
      -     -       Екзамен
Всього:     -     -          

ІІІ. Мета і завдання дисципліни

Метою вивчення курсу є засвоєння складного історичного шляху українського народу, дії об’єктивних законів розвитку суспільства, ролі суб’єктивних факторів у процесі. Їх реалізації, формування системи суспільно-політичних знань, сучасного політичного мислення у майбутніх спеціалістів.

Структура та зміст дисципліни і передбачені програмою методи її вивчення дають можливість студентам засвоїти необхідний обсяг науково-теоретичних знань, які сприятимуть формуванню цілісного сприйняття процесу функціонування українського суспільства на різних етапах його розвитку та набуття норм свідомої суспільно-політичної поведінки.

Завдання курсу визначається трьома факторами: загальноосвітнім, виховним і практичним, що дає можливість орієнтуватися у складних процесах сучасного розвитку українського суспільства.

При вивченні дисципліни студентам необхідно засвоїти:

- основні етапи становлення і розвитку українського народу, історичні особливості пошуку оптимальних моделей будівництва незалежної держави;

- внутрішню і зовнішню політику України, альтернативність історичного процесу та вплив геополітичних факторів на її функціонування.

Методологічною основою дисципліни є принцип об’єктивності, який дає змогу розкрити як загальні закономірності історичного процесу, так і його особливості в Україні, а також принцип історизму, який забезпечує розгляд усіх історичних фактів, подій і явищ у відповідності з конкретно-історичними обставинами. Важливим фактором є принцип альтернативності, який визначає міру вірогідності здійснення тієї чи іншої полії на основі наукового аналізу, об’єктивних реалій і можливостей.

Вступ.

Історія та історіографія в еволюції, їх місце і роль в гуманізації діяльності людини. Історіософські концепції щодо формування та розвитку українського етносу.

Предмет, завдання, методологічні принципи, джерела вивчення історії України як науки, що досліджує генезис і закономірності становлення та розвитку українського народу, його боротьбу за національно-державну незалежність, діяльність в соціально-політичній, інших сферах з давніх часів до сьогодення. Еволюція концепцій та історіографії основних проблем курсу, його наукова періодизація. Значення вивчення історії України для підготовки майбутніх спеціалістів, її місце і роль в гуманізації діяльності людини. Оволодіння курсом дозволить молодому професіоналу спиратись на загальнолюдські цінності, творчо опрацювати і критично переосмислити багатство світового історичного досвіду та засвоїти його уроки, виробити на цій основі власні переконання, громадську позицію, здобути навички і вміння, необхідні для практичної діяльності.

Історіографія проблеми генезису українського народу. Становлення української нації. Початок людської цивілізації на території України. Пращури сучасних українців. Поняття народність, народ, нація, етногенез. Наша передісторія: трипільська доба, післятрипільська доба, скіфо-сарматська доба, слов’янська доба.

Теорія походження слов’ян та історіографія проблеми генезису українського народу. Проблема “прабатьківщини” слов’ян в історичній науці. Український народ – автохтон на своїй землі. Основні концепції, підходи щодо формування та розвитку українського етносу.

Фази розвитку українського народу, становлення української нації. Давньоруська народність – ідеологічний міф. Основні періоди формування українського народу. Перша згадка назви “Україна”. Нація – вища форма розвитку етносу. Співвідношення народу і нації. Труднощі “відродження” і становлення української нації.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 401 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

803 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.