Лекции.Орг


Поиск:




Він – норма сам, він сам в своєму стилі.




МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЕКОЛОГІЧНИЙ КОЛЕДЖ

ЛЬВІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Тема 5. Творчі течії мистецтва

План

1. Образотворче мистецтво: живопис.

2. Архітектура – це будинок, в якому живе людство.

3. Музичне мистецтво.

Основні поняття і терміни: мистецтво, живопис монументальний, живопис станковий, архітектура, музика.

Література:

  1. Петрушенко В. Л., Пинда Л. А., Подольська Є. А. та ін. Культурологія. Навч. посіб./ За заг. ред. проф. В. М. Пічі – Львів „Магнолія плюс”, 2005.
  2. Подольська Є. А., Лихвар В. Д, Іванова К. А. Культурологія: Навч. пос.: Вид. 2-ге, - К: 2005.
  3. Бокань В. Культурологія: Навч. посіб. - - К.: МАУП, 2004.
  4. А. В. Яртись, С. М. Шендрик та ін. Лекції з історії світової та вітчизняної культури: Навч. посібник. Вид. 2-ге, перероб. і доп. / За ред. проф. А. Яртися та про. В. Мельника. – Львів: Світ, 2005.
  5. Багацький В. В., Кормич Л. І. Культурологія: історія і теорія світової культури ХХ століття: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2007.

1 .Образотворче мистецтво: живопис.

Мистецтво – це стилістична парадигма будь-якої культури. В основу живопису покладено рисунок. Живопис поділяється на монументальний і станковий. Перший це розпис фасадів, будинків, стін, стель. Другий – це картини, пейзажі, портрети, натюрморти, написані на полотні, яке для цього натягують на підрамник і закріплюють на мольберті, на станку. Вважається, що на кінець ХХ ст. художник повинен був знати і вміти все те, чим займались живописці до нього.

В живописі Заходу існує величезна кількість течій і напрямів. Ось деякі з них: сюрреалізм (від франц. - надреалізм), абстрактний експресіонізм, поп-арт, оп-арт, фан-арт, редімейд, кінетичне мистецтво, геометрична абстракція тощо. Наявність такої кількості стилів і напрямів у живописі країн Заходу свідчить про відсутність там офіційної ідеології, яка б обмежувала можливості художника у самовираженні.

Сюрреалісти, наприклад, вважають, що реальність суб’єктивна і що мистецтво є не відображенням світу, а вираженням особистої ситуації у житті кожного митця. В основі сюрреалізму лежить принцип поєднання несумісних подробиць. Сьогодні він охоплює і живопис, і скульптуру, і літературу, а також театр і кіно.

Абстракціоністи творчий процес розглядали як занурення у світ інтуїтивних порухів душі. Експресивні лінії і кольорові плями діють безпосередньо на нервову систему глядача.

Приблизно в 60-х рр.. всеохоплюючим стає новий напрямок в культурі – постмодернізм, батьками якого знову ж таки були філософи Європи.

Заслуженою славою батьків постмодернізму в Україні користуються такі художники, як киянин Олександр Дубовик і львів’янин Любомир Медвідь.

Обидва ці художники відомі не тільки в Європі, а й на американському контингенті, а їхні картини прикрашають приватні колекції і музеї багатьох країн світу.

Людство завдячує християнству за ту високу культуру, яку воно залишило у спадок. Так, складний світ релігійно-філософських образів втілила в своїх картинах львівська художниця Ярослава Король. Художниця звернулася до зображення безмежного світу християнства. Я. Король є представницею нової генерації митців, яка на основі віри і таланту відроджує духовний світ свого народу.

Широта творчих інтересів Ярослави Король вражаюча: вона пише не тільки ікони, а й картини на історичні та літературні теми. Їй також під силу салонні портрети, книжкова графіка, яка починає відроджуватись в України.

Культурний процес завжди тісно пов’язаний з народом, з територією і завжди має тільки йому притаманні ознаки. Та й способи вираження тотожні: це слово, рух, лінія, скульптура, архітектура. Однак, володіючи ними, людина створює образ стає символом, то він сприймається і читається сучасниками і нащадками. Такою є і творчість одеського митця Юрія Горобця. Вона втілена в акварелях, графіці, писаних олією пейзаж, жанрових картинах і мариністиці.

В творах Ю. Горобця немає добра й зла, красивого й повторного, а є тільки світ води, земної тверді, неба. Таких художників багато.

Розмір таланту художника можна визначити за пізнаваністю його картини. Але, Пікассо, наприклад, незважаючи на всі його різні періоди, пізнаваний здалеку, бо він схожий тільки на самого себе. Таких легко пізнаваних здалеку, мінливих художників сьогодні залишилось зовсім небагато. Роберт Раушенберг – один з них. Він є одним з родоначальників поп-арту.

Вважається, що ядром художньої класики і модернізму є стилеутворення. А, поп-арт позбавлений стилю в його традиційному розумінні.

Характерною рисою сучасного мистецтва є не створення шедевра, а винахід, нової концепції світу, незвичайного погляду на речі. Тому на виставках сьогодні більше колег, ніж глядачів. Творці нового світу мистецтв приходять сюди в пошуках нових алгоритмів.

Занепад мистецтва проявляється у змішуванні грубості і рафінованості. Штучність мистецтва стає дедалі очевиднішою. Беруть гору копіювальники, що реалізують не органічний стиль, а моду. Може, й справді культура – це те, що відпало від культу, а тому позбулося свого коріння? Тоді і живопис, як сказав Павло Флор енський, - це іконопис, що втратив Бога.

Послідовники Зігмунда Фрейда вбачають у художникові невротика, який володіє щасливою здатністю надавати приємної форми своїм невротичним маренням. Тому смисл мистецтва вони бачать в аналізі тих чи інших найрізноманітніших марень, ігноруючи всяке відтворення дійсності. Як сказав поет:

Художнику немає скутих норм,

Він – норма сам, він сам в своєму стилі.

(Ліна Костенко).

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 409 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

609 - | 564 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.