Лекции.Орг


Поиск:




Тема 10. Монопольний ринок 6 страница




Після закріплення за робочим місцем кожен студент повинен розробити разом з керівником практики від підприємства, відповідно до програми практики, і затвердити у керівника практики ВІД ВНЗ календарний план виконання програми практики.

У період практики студенти повинні вести "Щоденник проходження комплексної практики з дисциплін за фаховим спрямуванням", який є основним звітним документом, що характеризує і підтверджує проходження студентом практики, у якому відбивається його щоденна поточна робота на підприємстві. У щоденнику студент повинен коротко описувати виконання робіт і отримувати відмітки про їх виконання у безпосереднього керівника.

Слід пам'ятати про те, що кожен студент може отримати консультації з усіх питань, що входять у завдання, а також з питань ведення щоденника і складання звіту про пророблену роботу як у викладачів ВНЗ (згідно розкладу консультацій) так і у керівника практики від підприємства, який може залучитидо консультувати! фахівців підприємства.

Керівник практики від ВНЗ перевіряє і пише рецензію на звіт по комплексній практиці з дисциплін за фаховим спрямуванням.

По завершенні комплексної кваліфікаційної практики студенти магістратури в тижневий термін подають на кафедру менеджментуорганізацій звіт про проходження практики.

Після цього студент обов'язково повинен захистити звіт на засіданні спеціальної комісії по захисту звітів по практиці

Студент, що не виконав програму комплексної практики з дисциплін за фаховим спрямуванням і отримав негативний відгук про роботу або незадовільну оцінку при захисті звіту, направляється па практику повторно або відраховується з ВНЗ.

 

 

3.2. ЗМICT ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

1. Загальна характеристика підприємства

Загальна системна характеристика підприємства:

- охарактеризувати статус підприємства (дату створення, юридичну адресу, форму власності, належність до певної організаційно-правової форми, основні цілі та обмеження діяльності);

- стисло описати історію створення i розвитку підприємства; форми власності та господарювання, їх трансформування за умов розвитку ринкових відносин; форми залучення інвестицій; визначити стадію життєвого циклу підприємства;

- ознайомитися зі статутом підприємства, проаналізувати його відповідність чинному законодавству, проаналізувати дотримання державних вимог щодо реєстрації та діяльності підприємства; ознайомитися з основними видами господарської діяльності (переважаюча спеціалізація), охарактеризувати галузеву належність підприємства.

Охарактеризувати середовище функціонування підприємства:

• визначити характер ринку (міжнародний, національний, регіональний, міський, районний тощо); зібравши відповідну інформацію, зробити висновок про обсяг ринку; визначити тип ринку, на якому діє організація (монополістичний, олігополістичний тощо);

• зібрати інформацію стосовно кількості фірм, які діють на тому ж ринку, що й організація, що є базою практики, i які є її безпосередніми конкурентами. Оцінити ступінь інтенсивності конкуренції. Відповідно до моделі «п'яти сил конкуренції» М. Портера охарактеризувати складові конкурентного середовища організації;

• дата загальну характеристику середовища функціонування під­приємства. З'ясувати місце підприємства у виробничо-господарському комплексі країни або регіону, скласти схему його взаємозв'язків з іншими підприємствами, організаціями i установами (зовнішнім середовищем):

- постачальниками матеріально-технічних pecypciв;

- покупцями продукції;

- банками;

- державними органами;

- фондовою біржею, фінансовими посередниками та іншими учасниками фондового ринку;

- науково-дослідними організаціями i т. д.;

• оцінити стабільність зв'язків, облік i контроль виконання господарських договорів, ступінь їx ефективності, вплив на діяльність підприємства та конфігурацію органів управління. Орієнтовано визначити авторитет підприємства як партнера у підприємницькому середовищі.

Ознайомитися з зовнішньоекономічною діяльністю підпри­ємства, перспективами розширення зовнішньоекономічних зв'язків. За їx відсутності - з перспективами виходу на зовнішній ринок.

Завдання 1. Управління організаційною підсистемою підприємства

1.1. Загальна характеристика організаційної структури

• Дослідити організаційну структуру управління та побудувати органіграму підприємства i дати пояснення до неї.

• Проаналізувати положення про структурні підрозділи та визначити функціональні обов'язки працівників, що закріплені у посадових інструкціях одного зі структурних підрозділів.

• Охарактеризувати конкретний структурний підрозділ (відділення, управління тощо), де студент безпосередньо проходить практику - бажано підрозділ, який здійснює діяльність з проблеми, що є предметом магістерського дослідження.

• Розробити пропозиції подальшого вдосконалення організаційної схеми управління з урахуванням існуючих функціональних обов'язків, трудомісткістю їx виконання, ступеня централізації інформації для підготовки та прийняття управлінських рішень.

1.2. Порядок приймання одноосібних i колегіальних рішень; система комунікацій

За результатами аналізу скласти схему комунікаційної мережі для обміну інформацією про прийняття управлінських рішень щодо ключових аспектів управлінської діяльності на підприємстві.

1.3. Проаналізувати інформаційну систему, що використовується в організації (категорія, клас, вид, тип)

• Дати характеристику основних елементів програмного продукту та управлінських функцій, які автоматизує система.

• Проаналізувати ресурси, технології, що вимагає інформаційна система.

• Визначити ресурси глобальної мережі Інтернет для підтримки бізнес-процесів в організації.

• Проаналізувати безпеку й захист інформаційної системи, комп'ютерних мереж організації.

• Навести документи, які розробляються (готуються) автоматизованою програмою.

• Проаналізувати ефективність використання можливостей АРМ фахівців підприємства.

• Проаналізувати оперативність опрацювання масивів інформації, зробити висновки про раціональність витрат робочого часу при вирішенні управлінських завдань.

1.4. Організація праці апарату управління. Охорона праці, техніка безпеки

• Вивчити режим роботи керівника підприємства: час робота, час прийому відвідувачів, проведення нарад, робота з документами.

Дослідити роботу секретаря керівника: обов'язки, права, режим роботи.

• Розробити проекти підготовчих документів до таких заходів, як наради, збори, інші види управлінської діяльності.

• Вивчити прийоми ділового спілкування, вирішення конфліктних ситуацій у трудовому колективі. Взяти участь в обговоренні окремих питань щодо поліпшення обслуговування покупців, підвищення ефективності роботи підприємства та ін.

• Основні документи, що регламентують охорону праці та техніку безпеки на підприємстві.

Завдання 2. Управління матеріально-технічною підсистемою

2.1. Проаналізувати стан та визначити основні напрями розвитку матеріально-технічної бази підприємства

• Визначити склад необоротних активів підприємства, частку основних засобів у їx складі, забезпеченість ними підприємства.

• Проаналізувати динамку основних засобів підприємства у званому періоді відповідно до їx структури залежно від: а) характеру використання; б) цільового призначення; в) участі у виробничо-технологічному процесі; г) джерел формування.

• Обчислити показники якісного стану i руху основних засобів під­приємства у званому періоді (коефіцієнт придатності, коефіцієнт зносу, коефіцієнт оновлення, коефіцієнт вибуття, коефіцієнт приросту основних засобів).

• Визначити показники ефективності використання основних засобів підприємства у звітному періоді (фондовіддачу - у фактичних та порівняльних цінах), фондомісткість, фондоозброєність праці; прибутковість основних засобів та часткові показники, зробити висновки про основні тенденції змін показників, вплив на обсяг операційної діяльності, зменшення рівня витрат, розмір прибутку підприємства.

• Сформувати базу даних про склад матеріальних оборотних фондів, проаналізувати їx склад та ефективність використання, виявити фактори, що визначають динамку цих показників.

2.2. Оцінити ефективність технології роботи з матеріальними ресурсами (сировина, готова продукція, товари)

• Оцінити порядок i методи приймання продукції (товарів, сировини) за кількістю та якістю, порядок оформлення документів.

• Охарактеризувати умови розміщення продукції (товарів) i забезпечення їx збереження відповідно до нормативних вимог.

• Надати пропозиції щодо підвищення ефективності роботи з приймання, зберігання (товарів), надання послуг.

• Охарактеризувати форми матеріальної відповідальності на підприємства та звітність підприємства.

• Ознайомитись з оформленням товарних звітів і порядком їх подання, порядком проведення інвентаризацій та оформленням інвентаризаційних описів товарно-матеріальних цінностей.

Надати пропозиції щодо підвищення ефективності роботи з матеріальними ресурсами підприємства.

Завдання 3. Управління виробничо-технологічною підсистемою (операційна, маркетингова, комерційна, збутова діяльність)

3.1. Проаналізувати рівень управління операційною діяльністю підприємства та обґрунтувати пропозиції щодо напрямів

Удосконалення

• Проаналізувати динаміку показників, що характеризують обсяги реалізації товарів (виконання робіт, надання послуг) операційної діяльності в цілому по підприємству і в розрізі його структурних підрозділів (у фактичних і зіставних цінах).

• Дослідити ритмічність роботи і сезонність реалізації товарів/ послуг, визначити фактори, що її обумовлюють.

• Проаналізувати й оцінити якість продукції (товарів, робіт, послуг) та її конкурентоспроможність.

• Надати оцінку системі управління якістю діяльності підприємства в цілому.

• Дослідити процеси розподілу (перерозподілу) ресурсів підприємства для забезпечення операційного циклу підприємства.

• Проаналізувати стан товарно-матеріального забезпечення опера­ційної діяльності.

• Визначити кількісну оцінку впливу факторів на розмір прибутку від операційної діяльності підприємства.

• Визначити динаміку структури чистого прибутку підприємства за напрямами його розподілу у звітному періоді.

• Визначити зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на формування асортиментної політики підприємства, здійснити їх аналіз. Ґрунтуючись на ньому, встановити пріоритетні напрями товарної політики підприємства.

• Встановити атрибути конкурентоспроможності продукції (товарів, робіт, послуг) підприємства.

На основі проведеного аналізу і виявлених факторів впливу, що визначають зміну обсягів і структури операційної діяльності, обґрунту­вати напрями її оптимізації на підприємстві, розробити план-графік реалізації запропонованих заходів. Розробити пропозиції щодо удосконалення операційної діяльності з питань управління товарно-матеріальним забезпеченням на підприємстві.

3.2. Оцінити ефективність цінової політики підприємства

• Визначити основні групи факторів пріоритетного впливу на формування стратегічних цілей підприємства і його завдань у сфері ціноутворення.

• Проаналізувати методи ціноутворення на підприємстві та причини зміни рівня цін на ньому.

• Визначити обсяг і структуру витрат реалізації певних видів продукції (товарів, робіт, послуг) для прийняття цінових рішень.

• Розрахувати еластичність попиту споживачів на окремі види продукції (товарів, робіт, послуг) підприємства залежно від зміни цін у досліджуваному періоді.

• Розрахувати динаміку реалізації окремих груп товарів/послуг для оцінки підходу ціноутворення підприємства (затратний чи ціннісний).

• Оцінити умови беззбиткової діяльності підприємства при змінах цін на продукцію (товари, роботи, послуги).

• Визначити тип конкурентного ринку, в умовах якого функціонує підприємство (за допомогою індексу Харфіндела - Хіршмана).

• Розробити пропозиції щодо стратегії ціноутворення підприємства, скоординувати її з асортиментною політикою, організацією та стимулюванням продажу, враховуючи конкурентну ситуацію на ринку.

3.3. Оцінити ефективність збутової політики підприємства та визначити шляхи її підвищення

• Визначити конфігурацію каналів розповсюдження продукції підпри­ємства (прямі, непрямі, комбіновані), проаналізувати їх особливості та динаміку структури.

• Проаналізувати типи конкуренції в каналах розповсюдження (горизонтальна, міжтипова, вертикальна).

• Оцінити критерії, що вплинули на вибір каналів розповсюдження: особливості ринку, товарів, підприємства, рівень конкуренції.

• Оцінити тип маркетингової системи розповсюдження підприємства (традиційна, горизонтальна, багатоканальна, вертикальна), її пере­ваги та недоліки, доцільність застосування.

• Визначити стратегію охоплення ринку, яку застосовує підприємство (інтенсивне, вибіркове, ексклюзивне розповсюдження), охаракте­ризувати територіальний та цільовий сегменти.

• Проаналізувати зв'язок і відповідність стратегії позиціювання підприємства та його політики розповсюдження, описати тип і особливості позиціювання досліджуваного підприємства.

3.4. Оцінити ефективність логістичних систем підприємства

• Охарактеризувати службу управління логістикою підприємства, її завдання та функції на підприємстві.

• Проаналізувати інформаційну логістичну систему підприємства: інформаційну інфраструктуру, інформаційні потоки.

• Описати механізм функціонування закупівельно-збутової логістики: її завдання, функції, планування закупок, вибір постачальників/ споживачів.

• Охарактеризувати організацію матеріальних потоків у просторі підприємства та у часі, значення обладнання для удосконалення виробничо-технологічних процесів.

• Проаналізувати транспортні аспекти у логістичній системі підприємства: управління системою доставки й розповсюдження продукції (маршрути автотранспорту, плани перевезень тощо).

• Оцінити функціонування логістичної системи підприємства та розробити комплекс заходів для її удосконалення.

• Сформувати пропозиції щодо комп'ютеризації операцій закупки сировини, продукції, товарів, обліку попиту, обліку продажу, пере­везення продукції (товарів) та ін.

3.5. Оцінити ефективність комунікаційної політики підприємства

• Вивчити практику організації діяльності комунікаційної служби підприємства, її тип та структуру (за умови її наявності на підприємстві).

• Проаналізувати динаміку структури комплексу маркетингових комунікацій на підприємстві.

• Описати використання реклами на підприємстві за такими напря­мами: класифікація видів реклами; характеристика каналів розповсюдження рекламних анонсів (тираж, аудиторія, вартість рекламного простору, формат, періодичність виходу та редакційний зміст видання або програми); особливості використання різних носіїв реклами.

• Оцінити напрями діяльності служби зв'язків з громадськістю, у т.ч. при реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) підприємства та для створення, підтримки його іміджу.

• Охарактеризувати форми й методи стимулювання продажу про­дукції (товарів, робіт, послуг) на підприємстві, спрямованих на споживачів, посередників та продавців.

• Оцінити заходи, спрямовані на удосконалення персонального продажу при реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) підприємства.

• Описати метод розрахунку бюджету на комунікаційні потреби, оцінити його доцільність на підприємстві.

• Визначити кількісні та якісні характеристики основних адресатів комплексу маркетингових комунікацій підприємства (враховуючи особливості продукції (товарів, робіт, послуг, що реалізуються).

• Розробити програму комунікаційних заходів з урахуванням попередньо проведеного аналізу та комунікаційної привабливості засобів масової інформації, розробити власне рекламне звернення.

3.6. Оцінити ефективність маркетингових досліджень підприємства

• Оцінити практику організації маркетингових досліджень на підпри­ємстві (застосовувані методи, інструментарій, об'єкти дослідження, завдання, які були вирішені за допомогою досліджень).

• Проаналізувати систему маркетингової інформації, яка використо­вується керівництвом підприємства при прийнятті рішень (джерела внутрішньої та зовнішньої інформації, наявність банків даних).

• Обґрунтувати вибір методу маркетингових досліджень, найбільш доцільного у поставлених для реалізації завдань.

• Визначити розмір, структуру та метод відбору вибіркової сукупності для забезпечення репрезентативності даних.

• Скласти графік дослідження із зазначенням місця та часу його проведення.

• Підготувати інструментарій, необхідний для здійснення заплано­ваних досліджень (розробити анкети для обраного виду опитування, написати сценарій для проведення фокус-групи тощо).

• Проаналізувати отримані дані з використанням програм типу ОСА.

• Оцінити фактичне сприйняття споживачами підприємства (чи його продукції, товарів, робіт, послуг).

• Розробити комплекс заходів, спрямованих на вирішення вищезазначених проблем і підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Завдання 4. Проаналізувати управління соціально-психологічною підсистемою підприємства

• Охарактеризувати підрозділ (посаду), що відповідає за здійснення діяльності з управління персоналом.

• Ознайомитися з кадровою політикою організації, основними принципами роботи з персоналом, оперативними цілями щодо роз­витку кадрового потенціалу.

• Визначити структуру персоналу за різними ознаками: за категорією, статтю, рівнем кваліфікації, освітою, стажем роботи на цьому підприємстві. Охарактеризувати ступінь якісного розміщення персоналу згідно з кваліфікаційними вимогами до посад, які обійма­ють працівники (за освітньо-кваліфікаційним рівнем).

• Здійснити дослідження існуючої на підприємстві практики добору, відбору та прийому персоналу. Проаналізувати зв'язки підприємства із зовнішніми джерелами відбору персоналу, у т.ч. зі службами зайнятості.

• Проаналізувати аспекти трудової адаптації робітників на підприємстві (психологічний, соціально-психологічний, профе­сійний, організаційний), а також напрями адаптації (первинна та вторинна адаптація).

• Визначити принципи та методи роботи з кадровим резервом, що застосовуються на підприємстві; джерела резерву керівних кадрів на підприємстві; зміст роботи щодо відбору кандидатів у резерв керівних кадрів.

• Проаналізувати динаміку та структуру фонду оплати праці (основна заробітна плата, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати). Визначити форми і системи оплати праці на підприємстві, відповідність тарифних ставок (штатних окладів) працівників їх кваліфікації, обґрунтованість диференціації тарифних ставок (окладів).

• Ознайомитися з планами розвитку трудового колективу, впро­вадженими у діяльність установи (митного підрозділу), підпри­ємства: розвиток ділової кар'єри, систему навчання працівників, підвищення кваліфікації.

• Зробити висновки щодо ефективності кадрової політики, яку реалізовано на підприємстві, та надати пропозиції щодо її удоско­налення.

• Оцінити ефективність процесу навчання та розвитку персоналу підприємства.

• Обґрунтувати пропозиції щодо підвищення ефективності вико­ристання людських ресурсів підприємства.

Завдання 5. Управління фінансово-економічною підсистемою

5.1. Проаналізувати результати і ефективність діяльності підприємства та скласти прогноз розвитку фінансово-економічних

показників

• Проаналізувати динаміку обсягу і структуру поточних витрат підприємства (на основі бухгалтерської звітності за напрямами діяльності), а також їх рівень до загального обсягу реалізації (надходження) в абсолютних і відносних показниках (%).

• Вивчити й оцінити собівартість товарної та реалізованої продукції, виконання завдання по зниженню собівартості продукції.

• Проаналізувати прямі матеріальні затрати, прямі трудові затрати, непрямі затрати у собівартості товарної продукції, а також затрати на 1 грн товарної продукції.

• Провести аналіз структури оборотних активів окремими видами активів та оцінити зміни, що відбулися в них протягом звітного періоду.

• Кількісно оцінити вплив факторів, що обумовлюють зміни в обсязі оборотних активів підприємства (обсяг і склад операційної діяльності, склад операцій із закупівлі товарів, швидкість обігу, структура активів тощо).

• Оцінити обсяг і структуру джерел формування оборотних коштів та напрямів їх використання у минулому періоді.

• Оцінити ритмічність і синхронність грошових потоків підприємства, а також можливості виконання зобов'язань підприємства.

• Провести діагностику ефективності управління оборотними акти­вами підприємства.

• Проаналізувати обсяг і структуру власного капіталу підприємства, розглянути кількість проведених додаткових емісій (для акці­онерних товариств) або випадків збільшення власного капіталу (для підприємств інших організаційно-правових форм функціонування) та доцільність цих проектів.

• Проаналізувати дивідендну політику підприємства на основі розрахованих показників чистого прибутку на 1 акцію, коефіцієнта дивідендних виплат, частки фонду виплати дивідендів у загальному обсязі чистого прибутку, частку сплачених дивідендів в їх нарахованому обсязі (для акціонерних товариств) та частку підприємницького доходу або доходу засновників (для підприємств інших організаційно-правових форм функціонування).

• Провести аналіз показників рентабельності підприємства та причин, що зумовили зміну їх кількісної оцінки. Розробити пропозиції щодо удосконалення роботи з питань управління власним і позиковим капіталом на підприємстві.

• Оцінюючи рівень організації облікової діяльності на підприємстві, зробити висновки щодо організації обліку товарно-матеріальних, грошових і валютних коштів, цінних паперів, розрахункових та кредитних операцій на основі первинних документів (підібрати показники, які описують параметри об'єктів аналізу).

• Зробити висновки стосовно ефективності організації бухгал­терського обліку та дати пропозиції щодо її удосконалення.

Розробити план-прогноз фінансового результату підприємства, виходячи з потреби підприємства у фінансуванні необхідного соціального та виробничого розвитку, створення спеціальних фінан­сових фондів за умовами самофінансування, а також обов'язкових платежів, що здійснюються з прибутку підприємства, розрахувати розмір необхідного прибутку на плановий період.

Завдання 6. Проаналізувати і відобразити у звіті управління ЗБД підприємства

Охарактеризувати підрозділ (посаду), що відповідає за здійснення ЗЕД.

Студенту слід проаналізувати можливості виходу підприємства на зовнішній ринок. У випадку, коли підприємство діє на зовнішніх ринках, необхідно вивчити стратегію зовнішньоекономічної діяль­ності, проаналізувати експортні можливості підприємства та його потреби. На основі ринкових досліджень вивчити можливості потенційних закордонних партнерів, проаналізувати ефективність зовнішньоекономічних зв'язків, розглянути практику укладання угод із зарубіжними постачальниками та споживачами.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 299 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

1405 - | 1240 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.