Лекции.Орг


Поиск:




Аналіз інвестиційної діяльності підприємства




Для потенційних інвесторів та суб'єктів господарювання надзвичайно важливо мати результати аналізу всіх видів діяльності підприємства і насамперед інвестиційої.

Методика включає два етапи оцінки інвестиційного потенціалу суб'єкта господарювання [15, 8]. На рис. 2.1 наведено методичний підхід та послідовність, проведення аналізу використання інвестиційного потенціалу підприємства.

Перший етап — це проведення аналізу інвестиційної діяльності за такими групами показників:

1. Показники фінансової стійкості та структури капіталу.

2. Показники рентабельності капіталу.

3. Показники реальних та фінансових інвестицій. Це показники бухгалтерської та фінансової форми звітності. Слід враховувати, що ф. 1 вміщує показники на початок та кінець звітного року, ф. 2 – це показники в цілому за рік, ф 3 – надходження та витрати за трьома видами діяльності підприємства в цілому за рік.

Для інвестиційної діяльності будь-кого підприємства важливо враховувати такі показники:

чистий рух грошових коштів підприємства (прибуток від усіх видів діяльносі (Пд) та амортизаційні (АВ) відрахування (ф.3, ряд.400, гр.3 (або5) + ф.2, ряд.260));

прибуток підприємства (Пд) від усіх видів діяльності (операційна, фінансова, інвестиційна (ф.3, ряд.400, гр.3 (або 5));

прибуток (Пінв) від інвестиційної діяльності (ф.3, ряд.300, гр.3 (або5)).

На підставі цього підходу та показників прибутковості підприємства пропонується наступна, четверта, група показників чистого потоку грошових коштів:

 

 

Рис.1. Етапи проведення аналізу використання інвестиційного потенціалу підприємства

 

 

Таблиця 1

Аналіз інвестиційної діяльності

Показники      
       
Відношення чистого потоку грошових коштів до підсумку балансу 0,16 0,20 0,31
Відношення чистого потоку грошових коштів до інвестиційного капіталу 1,53 1,29 3,54
Відношення чистого потоку грошових коштів до акціонерного капіталу 1,53 1,29 3,54
Відношення чистого потоку грошових коштів до прибутку від усіх видів діяльності 1,23 1,23 1,09
Відношення чистого потоку грошових коштів до оподаткованого прибутку 26,45 22,36 10,98
Відношення чистого потоку грошових коштів до чистого прибутку 4,17 5,71 2,41
Відношення чистого потоку грошових коштів до прибутку від інвестиційної діяльноті 1,23 1,69 10,34
Відношення прибутку від усіх видів діяльності до інвестиційного капіталу 1,24 1,05 3,24
Відношення прибутку від усіх видів діяльності до прибутку від інвестиційної діяльності 1,00 1,37 9,45
Відношення прибутку від інвестиційної діяльності до інвестиційного капіталу 1,24 0,76 0,34
Рівень інших доходів на 1 грн. витрат 4,63 10,16 1,05
         

 

Представлені розрахунки у табл. 1 свідчать про можливість ТОВ «Весса» розвивати інвестиційну діяльність. Відношення чистого потоку грошових коштів до підсумку балансу збільшується у динаміці, що говорить про постійне збільшення грошових надходжень, які можна спрямовувати на інвестиційну діяльність. Відношення чистого потоку грошових коштів до інвестиційного капіталу не має чіткого росту або зниження. Показник коливає, що свідчить про не ефективне управління інвестиційним капіталом, на що варто звернути увагу. Відношення чистого потоку грошових коштів до акціонерного капіталу дорівнює попередньому показнику, тому що підприємство не має довгострокових зобов’язань. Відношення чистого потоку грошових коштів до прибутку від усіх видів діяльності зменшується у динаміці, що являється негативною рисою. Відношення чистого потоку грошових коштів до оподаткованого прибутку також знижується – зменшення грошових надходжень. Ріст відношення чистого потоку грошових коштів до прибутку від інвестиційної діяльноті позитивно характеризує ТОВ «Весса». Відношення прибутку від усіх видів діяльності до інвестиційного капіталу коливає, що свідчить про не ефективне управління інвестиційним капіталом. Відношення прибутку від усіх видів діяльності до прибутку від інвестиційної діяльності має стрімкий ріст. Відношення прибутку від інвестиційної діяльності до інвестиційного капіталу – йде тенденція спаду показника. Рівень інших доходів на 1 грн. витрат також йде на зниження.

Наступний етап проведення аналізу інвестиційного потенціалу – це аналіз руху грошових коштів за всіма видами діяльності (операційної, інвестиційної та фінансової) на основі ф. 3 звітності. рух грошових коштів за операційною, інвестиційною та фінансовоюдіяльністю дозволяє визначити прибутковість підприємства і в той же час – дефіцит або надлишок грошових коштів. Форма 3 відображає порядок фінансування операцій будь-якого підприємства та використання ним фінансових ресурсів. Вона надає користувачам фінйнсової звітності дані щодо оцінки спроможності підприємства залучати і використовувати грошові кошти та їх еквіваленти.

Звіт про рух грошових коштів вміщує інформацію, яка дає можливість оцінити фінансову гнучкість підприємства, а саме його спроможність генерувати значні грошові кошти для своєчасного реагування на несподівані виникаючі потреби (надзвичайні) та його можливості. Дані про рух грошових коштів за минулі періоди, а особливо від основної діяльності, допомагає оцінити фінансову гнучкість підприємства. Оцінка здатності підприємства пережити, наприклад, несподіване падіння попиту, може включати в себе аналіз руху грошових коштів від основної діяльності за минулі періоди Чим істотніше потоки грошових коштів, тим вище здатність підприємства витримати несприятливі зміни економічних умов.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 617 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1020 - | 837 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.