Лекции.Орг


Поиск:




Охарактеризуйте зміст російсько-іранського договору.




26 лютого 1921 року в Москві був підписаний радянсько-іранський договір про встановлення дружніх відносин. Того самого дня Іран офіційно відмовився ратифікувати договір з Англією, а потім його взагалі анулював. Радянський уряд підтвердив свою відмову від власності царської Росії на території Ірану, а також те, що усі договори, конвенції і угоди, укладені царським урядом з Іраном і що призводили до утиску прав Ірану, оголошені скасованими і такими, що втратили силу. Усі угоди, укладені Росією з третіми державами на шкоду Ірану, також були скасовані. Радянська Росія відмовилася від участі в яких би то не було заходах, що порушують суверенітет цієї країни. Договірні сторони погодилися визнати і дотримувати межу, встановлену російсько-персидською угодою 1881 року. Було обумовлено право обох держав спільно використовувати пограничні річки. У радянсько-іранський договір були включені також статті, що проголошують зобов’язання сторін не втручатися у внутрішні справи один одного, а так само статті, що забезпечують безпеку Росії. Росія віддала Ірану збудовані нею на його території шосейні дороги, залізниці, лінії зв’язку, електростанцію, порт Ензелі, кораблі – всього на суму 600 млн. карбованців золотом. Особливе значення мала стаття договору, згідно з якою радянському урядові надавалося право ввести свої війська на територію Ірану, навіть без її згоди якщо щось загрожуватиме безпеці Росії і самих її кордонів. Іран одержував право на військовий флот на Каспійському морі. Іран домігся евакуації англійських військ зі своєї території й зміцнив своє міжнародне становище. Цей договір був надзвичайно вигідним для Ірану.

19. Охарактеризуйте зміст англо-іранського договору.

Зрив переговорів з Радянською Росією зіграв на руку англійцям, оскільки в цей час англійські дипломати вели переговори про укладення нового англо-іранського договору, що зберігає залежність цієї країни від Великобританї. Ця кабальна угода була підписана 9 серпня 1919 року. Згідно з цим документом Великобританія отримувала право призначати своїх радників в державний апарт і армію Ірану. Митні тарифи були переглянуті в інтересах Англії. Одночасно іранській стороні була надана позика під заставу прибутків іранських митниць. На відміну від російсько-іранського договору, англо-іранський договір був надзвичайно не вигідним для іранського суспільства. Він ставив в абсолютну Іран в абсолютну залежність від Англії.

20. Проаналізуйте основні віхи зовнішньої політики Афганістану за правління Аманули-хана.

В лютому 1919 р. внаслідок змови, організованої оточенням еміра, Хабібула був убитий. До влади прийшов його син – Аманула-хан, тісно пов'язаний з рухом молодоафганців. Новий емір користувався підтримкою населення Кабула та афганської армії.На початку березня 1919 р. уряд Афганістану звернувся до британських властей в Індії з пропозицією переглянути англо-афганські відносини на основі принципу рівноправності сторін. У відповіді, що надійшла через півтора місяця, англійці наполягали на збереженні попередніх, по суті кабальних, договорів. Водночас колоніальна адміністрація Індії почала готуватися до війни з Афганістаном. Більшовицька Росія, яка намагалася реалізувати власні експансіоністські інтереси в Середній Азії, визнала суверенітет афганської держави і почала готувати договір про дружбу і співробітництво. У травні 1919 р. Англія розпочала війну проти Афганістану. Проте через місяць після початку військових дій Лондон був змушений піти на перемир'я. На початку серпня 1919 р. було підписано попередній англо-афганський мирний договір за яким визнавалася незалежність Афганістану. В листопаді 1921 р. Англія підписала остаточний мирний договір з Афганістаном і встановила з ним дипломатичні відносини.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 294 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

996 - | 818 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.