Лекции.Орг


Поиск:




Правила поведінки в операційній.




Робота в операційній повинна бути організована так, щоб ніщо не зава­жало проведенню операції. Все необхідне повинно бути передбаченим. Пра­цювати потрібно без зайвого поспіху, невиправданого зволікання і залучен­ня додаткових членів операційної бригади.

Особливий режим операційного блоку пов'язаний з тим, що головним джерелом мікрофлори операційного блоку є людина. Отже, чим менше лю­дей буде знаходитись в операційному блоці, тим менша вірогідність його забруднення. Вхід в операційний блок повинен бути один. Усі співробітни­ки його повинні бути одягнені в спеціальні халати або костюми (костюми,


брюки і куртка), які по кольору відрізняються від одягу інших відділень. Виходити в операційному одязі за межі операційного блоку заборонено. Перед входом в операційну всі члени операційної бригади одягають чоти­ришарову маску, яка повинна щільно прилягати до обличчя, ретельно приби­рають волосся під шапочку і одягають бахіли. В операційний блок катего­рично забороняється заходити у вуличному взутті і входити персоналу, що не бере участі в операції. Особи, які безпосередньо не зайняті в операції

(студенти, курсанти), допускаються в операц­ійну в супроводі старшого (викладача). Фор­ма їхнього одягу повинна бути така: хірургіч­ний халат, тапочки, маска, бахіли (рис. 11).

Забороняють входити у шерстяному одязі, що виглядає з-під халата. Переміщення при­сутніх в операційній повинно бути мінімаль­ним. Вони не повинні заважати роботі і пору­шувати правила асептики. Забороняють набли­жатися до операційного столу і хірурга ближче ніж на півметра, заходити в зону між опера­ційним і великим матеріально-інструменталь­ним столом.

Спілкування членів операційної бригади повинно бути мінімальним, тільки між хірур­гом, асистентами і операційною медичною се­строю. Будь-яке переміщення в операційній повинно визначатись тільки необхідністю до­помоги в проведенні операції. Медичні працівники операційного блоку повинні слідкувати за собою. При наявності найменших гнійників, каріозних зубів, тонзиліту вони повинні пройти курс лікування. Всі працівники операційного блоку повинні регу­лярно проходити бактеріологічний контроль, при наявності хронічних дже­рел інфекції і відсутності ефекту від лікування їх переведуть на інше місце роботи.

Прибирання операційної

Розрізняють такі види прибирання:

1. Попереднє прибирання проводять перед початком кожного опера­ційного дня: протирають підлогу, стіни, стелю - видаляють пил, що осів за ніч. Прибирання операційної здійснюють тільки вологим способом із засто­суванням розчинів, у які входять різні дезінфекційні речовини (діоцид у розведенні 1:1000, 0,1 % розчин хлорного вапна, 0,2 % розчин хлораміну, бацилоцид, сода, зелене мило і ін.). Після обробки стін, підлоги, стелі хімічни­ми речовинами їх миють теплою водою зі шланга. Після закінчення приби-


рання все обладнання протирають вологою ганчіркою і на 6-8 год. включа­ють бактерицидні лампи (БУВ-15, БУВ-30 і ін.).

2. Поточне прибирання, яке здійснюється під час операції - витира­
ють підлогу, забруднену кров'ю, гноєм; спеціальними затискачами підбира­
ють серветки, кульки. Після закінчення операції видаляють вміст тазиків,
забруднену операційну білизну, інструментарій і ін. Не дозволяють обслуго­
вуючому персоналу (операційній санітарці) підбирати гній ганчіркою, оск­
ільки в подальшому інфекція буде рознесена по всьому операційному блоці.
Гній необхідно зібрати окремою серветкою або куском вати. Операційна
санітарка повинна проводити прибирання в гумових рукавичках, які в кінці
роботи кип'ятить або викидає.

Інструментарій, що використовували під час операції, повинен бути замо­чений у розчині дезінфектантів (3% розчин хлораміну або 4% розчин пе-роксиду водню, карзолін) і лише після цього ретельно помитий і очищений. Якщо його використовували при гнійних операціях, то додатково стерилізу­ють протягом 15 хв. і лише тоді ставлять на своє місце. Для наступної операції інструменти потрібно стерилізувати за встановленим порядком.

3. Післяопераційне прибирання проводять після закінчення чергової операції перед початком наступного хірургічного втручання.

4. Заключне прибирання проводять після закінчення операційного дня. Ретельно миють підлогу, стіни, протирають обладнання і ін.

5. Генеральне прибирання здійснюють один раз на тиждень. Прово­дять механічну і хімічну обробку (дезінфекцію) підлоги, стелі, стін, вікон.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1543 | Нарушение авторских прав


Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

942 - | 891 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.