Лекции.Орг


Поиск:




Положення про режим з догляду за хірургічними




Хворими

Вся робота в хірургічному відділенні грунтується на принципах охо­ронно-лікувального режиму. Хворий повинен бути оточений увагою і піклу­ванням медичного персоналу. Госпіталізованого хворого у відділення супрово­джує медична сестра або санітарка приймального відділення. Чергова медич­на сестра за вказівкою завідувача відділення або чергового хірурга розміщує хворого в одну з палат. Усіх тяжкохворих і тих, хто потребує невідкладної хірургічної допомоги (гострі захворювання органів черевної порожнини, трав­ми живота, грудної клітки та ін.), доставляють у хірургічне відділення на каталці. Хворих, яким необхідна негайна операція, направляють у відділення інтенсивної терапії для проведення передопераційної підготовки або безпо­середньо в операційну. Весь медичний персонал повинен будувати свій ро­бочий день згідно з режимом роботи хірургічного відділення (табл. 2).

Зразкове дотримання режиму, порядку і дисципліни у відділенні підно­сить настрій хворого і викликає впевненість у швидкому одужанні. Всі хворі повинні дотримуватися лікарняного режиму, виконувати рекомен­дації лікаря. Вони знайомляться з режимом хірургічного відділення в приймальному відділеній, про що розписуються в карті стаціонарного хво­рого. За порушення режиму хворих виписують зі стаціонару.

Таблиця 2 Режим дня хірургічного відділення

 

Час Заходи
7.00 Підйом хворих
7.00-7.30 Вимірювання температури, гігієнічна гімнастика
7.30-8.00 Ранковий туалет, забір крові, сечі та інших біологічних речовин для аналізу. Прибирання відділу
8.00-8.30 Роздавання ліків, виконання маніпуляцій та процедур
8.30-9.00 Сніданок
9.00-10.00 Обхід лікарів
10.00-14.00 Виконання лікарських призначень, перев'язування хворих, виконання операцій, консультування хворих
14.00-14.30 Обід
14.30-16.30 Час денного відпочинку
16.30-17.00 Вимірювання температури
17.00-19.00 Відвідування родичів
19.00-19.30 Вечеря
19.30-21.30 Роздавання ліків, виконання вечірніх маніпуляцій і процедур, підготовка хворих до операції
21.30-22.00 Вечірній туалет
22.00 - 7.00 Сон

У хірургічному відділенні керівництво роботою медсестер і санітарок здійснює старша медична сестра, яка безпосередньо підкоряється завіду­вачеві відділення, виконує його вказівки з догляду і обслуговування хворих і несе повну відповідальність за роботу молодших медичних працівників. Вра­ховуючи коло обов'язків, на цю посаду призначають людей, які мають стаж роботи в якості медичної сестри не менше 3-х років і, як правило, тих, які мають атестацію першої категорії. При цьому старшу медичну сестру хірур­гічного відділення призначає і звільняє головний лікар лікарні за рекоменда­цією завідувача хірургічним відділенням. Як уже було сказано, у її безпосе­редньому підпорядкуванні знаходиться молодший медичний персонал відділен­ня. Робота старшої сестри дуже відповідальна.

Обов'язки старшої медичної сестри хірургічного відділення:

1. Проводить доцільний підбір медичних сестер і технічного персоналу з урахуванням їх психологічної сумісності.

2. Складає графіки роботи медперсоналу, відповідно до їх штатного розкладу.

3. Забезпечує нормальну роботу відділення шляхом своєчасної заміни медсестер і санітарок, які не змогли вийти на роботу у зв'язку з хворобою чи іншими причинами.

4. Слідкує за своєчасністю і чіткістю виконання призначень лікаря.

5. Систематично забезпечує відділення медпрепаратами і медінстру-ментарієм, а також іншими предметами догляду за хворими.

6. Слідкує за використанням, зберіганням, розподілом, механізмом спи­сування і контролю медпрепаратів, медичного інструментарію та предметів догляду за хворими.

7. Забезпечує санітарно-епідеміологічний режим у відділенні.

8. Слідкує за правилами зберігання і обліком наркотичних медикаментів.

9. За розпорядженням завідувача відділення проводить організацію
індивідуальних постів біля тяжкохворих.

10. Забезпечує виконання правил внутрішнього розпорядку відділен­ня, дотримання принципів лікувально-охоронного режиму.

11. Проводить контроль відповідності харчування для хворих, складає порційні замовлення на харчування, відповідно до дієтичних столів, слідкує за якістю приготовленої їжі і її роздачею.

12. Веде облік прийняття і виписування хворих, складає звіт про рух хворих у відділенні, передає в приймальне і поліклінічне відділення дані про наявність вільних ліжок.

13. При виписуванні тяжкохворого повідомляє родичів про день і час виписування або переведення його в інше відділення. У випадку необхід­ності для хворого призначає супровідника із співробітників відділення і організовує транспортування.


14. Під керівництвом завідувача відділення розробляє і контролює ви­конання планів підвищення кваліфікації медичних сестер.

15. Бере участь у роботі ради медичних сестер лікарні, сестринських конференціях.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 717 | Нарушение авторских прав


Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1324 - | 935 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.