Лекции.Орг


Поиск:




Тема 7.4 Порядок підготовки та проведення сертифікації продукції




Підготовка продукції до сертифікації. Вибір моделі сертифікації. Подання та розгляд заявки. Випробування продукції з метою сертифікації, атестація виробництва, сертифікація системи якості (в залежності від обраної моделі).

Видача сертифікату відповідності та ліцензії на право його видачі і застосування знака відповідності. Технічний нагляд за стабільністю показників якості при виробництві продукції. Прийняття корегуючих заходів. Інформація про результати сертифікації. Розгляд апеляцій.

Методичні вказівки

Вивчення теми необхідно почати з опрацювання нормативних документів по темі. Зверніть увагу ким проводиться обов’язкова сертифікація і як вибирається схема сертифікації продукції.

Порядок проведення сертифікації продукції в загальному випадку приведений на рисунку 4

 

 

Рисунок 4 – Порядок проведення сертифікації продукції

 

Всі питання до даної теми освітлені в рекомендованій літературі [35;10, с.290-296].

 

Питання для самоперевірки:

1 Який порядок проведення робіт з сертифікації в загальному випадку?

2 Які документи оформлюють в процесі сертифікації продукції?

3 В яких випадках приймається рішення про припинення дії ліцензії або сертифікату відповідності?

 

Тема 7.5 Порядок проведення робіт з атестації виробництв та сертифікації систем якості

Мета та задачі атестації виробництва. Порядок проведення робіт з атестації: подання заявки, попередня оцінка виробництва, складання програми і методики атестації, перевірка виробництва та атестація його технічних можливостей, технічний нагляд за атестованим виробництвом. Продовження терміну дії атестата виробництва. Припинення дії атестата. Порядок розгляду апеляцій.

Мета сертифікації систем якості. Об’єкти оцінки. Основні етапи сертифікації систем якості: подання та розгляд заявки, попередня перевірка системи якості, дороблення та представлення на повторну перевірку, остаточна перевірка і оцінка систем якості, варіанти висновків про результати перевірки, реєстрація та видача сертифікату. Технічний нагляд за сертифікованою системою якості. Вимоги припинення або анулювання сертифікату на систему якості. Порядок розгляду апеляцій.

Методичні вказівки

Вивчення теми необхідно почати з опрацювання нормативних документів по темі. Зверніть увагу ким проводиться атестації виробництва, порядок проведення робіт з атестації: подання заявки, попередня оцінка виробництва, складання програми і методики атестації, перевірка виробництва та атестація його технічних можливостей, технічний нагляд за атестованим виробництвом. Продовження терміну дії атестата виробництва. Припинення дії атестата. Порядок розгляду апеляцій.

При вивченні питання сертифікації систем якості зверніть увагу, що сертифікація проводиться за ініціативою виробника продукції або за рішенням органу з сертифікації продукції, якщо це передбачено схемою (моделлю) сертифікації, або за вимогою інших незалежних організацій (відомств), яким надані державою повноваження на оцінку системи управління якості продукції, що постачається і сертифікація систем якості щодо виробника певної продукції проводиться з метою засвідчення відповідності системи якості вимогам ДСТУ ІSO 9001-2001 і ДСТУ ІSО 9004-2001 і забезпечення упевненості в тому, що виробник здатний постійно випускати продукцію, яка відповідає вимогам нормативних документів, продукція незадовільної якості своєчасно виявляється, а виробник вживає заходів щодо запобігання виготовленню такої продукції на постійній основі.

 

Всі питання до даної теми освітлені в рекомендованій літературі [10, с.303-312; 36].

 

Питання для самоперевірки:

1 Розкажіть про порядок проведення робіт з атестації виробництв.

2 В яких випадках може бути припинена дія атестата виробництва?

3Як оформлюють результати перевірки і оцінки системи якості?

4 З якою метою проводиться технічний нагляд за сертифікованими системами якості?

 

Після вивчення Розділу 7 студент повинен знати: порядок сертифікації систем якості, органи по сертифікації, процедури попередньої та остаточної перевірки систем якості, методику перевірки та оцінки систем якості; цілі, задачі та порядок атестації виробництва, порядок акредитації випробувальних лабораторій, порядок підготовки та проведення сертифікації продукції.

Уміти: проаналізувати стандарт на конкретний вид продукції з метою оцінити можливості використання його при сертифікації; користуватися вітчизняними нормативними документами, які використовуються під час перевірки систем якості, атестації виробництв проведення сертифікації (ДСТУ 3413-96, ДСТУ 3414-96, ДСТУ 3419-96).






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 319 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

818 - | 777 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.