Лекции.Орг


Поиск:




Порядок вибору та затвердження теми курсової роботи




АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВИХ робіт

ДЛЯ СТУДЕНТІВ НАПРЯМКУ ПІДГОТОВКИ

6.030509 «Облік і аудит»

ЛЬВІВ

Видавництво Львівської комерційної академії


 

 

Укладачі: в.о. проф. Гринів Б. В.

доц. Герасименко Т. О.,

доц. Душко З. О.,

ас. Мельник Т. М.

 

Рецензенти: доц. Коваль Л. І.,

доц. Воронко О. С.

 

Відповідальний за випуск: проф. Рудницький В. С.

Рекомендовано до друку

Вченою радою Інституту економіки та фінансів

Протокол № 3 від 3 грудня 2009 року.

 

© Гринів Б. В.,

Герасименко Т. О.,

Душко З. О.,

Мельник Т. М.,

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Зростання ролі економічного аналізу в умовах переходу до ринкової економіки і посилення його впливу на підвищення ефективності роботи підприємств та їх об'єднань висувають більш високі вимоги до вивчення курсу “Аналіз господарської діяльності” в процесі підготовки бакалаврів спеціальності 6.030509 “Облік і аудит” у вищих навчальних закладах. Важливе місце в засвоєнні цього курсу відводиться написанню курсової роботи. Вона є самостійним комплексним дослідженням студента, яке підводить підсумки вивчення ним курсу “Аналіз господарської діяльності”. Сформульовані в курсовій роботі висновки і пропозиції щодо поліпшення господарсько-фінансової діяльності і підвищення її ефективності повинні бути конкретними, науково обґрунтованими, а тому можуть впроваджуватись у практику.

Виконання курсової роботи вимагає від студента мобілізації одержаних в процесі навчання знань не тільки з теорії та галузевого аналізу господарської діяльності, але й із економічної теорії, спеціальних і профільних дисциплін, з якими економічний аналіз тісно пов’язаний. До виконання курсової роботи студент приступає після глибокого засвоєння теоретичного матеріалу, вивчення рекомендованої літератури і ознайомлення з практикою економічної роботи суб’єктів господарювання.

Основна мета курсової роботи – оволодіння методикою економічного аналізу діяльності підприємств, розширення і поглиблення знань студента з цієї дисципліни. Написання курсової роботи повинно допомогти студенту набути навички самостійного планування аналітичної роботи, збору матеріалів для аналізу, їх перевірки, групування і всебічного аналізу, узагальнення одержаних результатів у висновках і пропозиціях, спрямованих на усунення недоліків і виявлення резервів підвищення ефективності господарської діяльності підприємств та їх об’єднань.

Керівництво курсовими роботами здійснюють викладачі, яких призначає кафедра аудиту, з урахуванням вибраних студентами тем.

Науковий керівник надає студенту методичну допомогу, дає необхідні консультації і контролює виконання робіт відповідно до затверджених плану і графіка.

Теми курсових робіт, які пропонуються студентам, пов’язані з практикою аналітичної роботи підприємств і відображають сучасний стан і перспективи розвитку економічного аналізу господарської діяльності.

Процес виконання курсової роботи складається з таких етапів:

а) вибір теми курсової роботи;

б) підбір і вивчення літератури;

в) складання і затвердження плану курсової роботи;

г) збір матеріалу для аналізу і його обробка;

д) написання тексту курсової роботи;

е) оформлення курсової роботи;

ж) підготовка до захисту і захист курсової роботи.

Виходячи із цієї послідовності етапів, кожний студент планує організацію виконання курсової роботи і її завершення в установлений кафедрою строк.

Більшість студентів, почавши з курсової роботи, потім виконують з цієї теми дипломну роботу. Знання, навики і уміння, одержані в ході написання курсових робіт, дозволяють студенту успішно виконати дипломну роботу.

 

ПОРЯДОК ВИБОРУ ТА ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Успішне виконання курсової роботи значною мірою залежить від правильності вибору теми і об’єкта дослідження. Вибір теми студенти починають з ознайомлення із приблизною тематикою курсових робіт, рекомендованих кафедрою. Ця тематика наводиться в додатку 1 до цих методичних рекомендацій, які студент може взяти в бібліотеці академії, або на кафедрі аудиту.

Вибір тем курсових робіт проводиться студентами академічної групи за участю викладача, який веде практичні заняття з курсу “Аналіз господарської діяльності”. При цьому береться до уваги досвід попередньої роботи, наукові зацікавленості і особисті схильності кожного студента. Частіше за все студенти вибирають тему курсової роботи з аналізу господарської діяльності, пов’язану з виконаною раніше темою курсової з бухгалтерського обліку. В академічній групі теми курсових робіт не повинні повторюватися. Виконання двох однакових тем за одним практичним матеріалом не дозволяється. Курсові роботи на однакові теми виконуються за матеріалами різних підприємств чи об’єднань. Керівництво цими роботами здійснює, як правило, один викладач. Він повинен внести в плани робіт, що виконуються на однакові теми, доцільні зміни з метою усунення дублювання і забезпечення самостійності виконання робіт студентами.

Наявність рекомендованої кафедрою тематики не обмежує можливості студентів стаціонарної чи дистанційної форм навчання у виборі тем курсових робіт. В окремих випадках можуть бути затверджені теми курсових робіт, запропоновані студентами самостійно, за умови, якщо є необхідна база для їх виконання і запропонована тема відповідає навчальній програмі. Крім цього, кафедра може запропонувати студенту виконати наукове дослідження за певною темою і виступити з доповіддю на науково-практичній конференції.

Підготовлена студентом наукова доповідь, з якою він успішно виступив на науковому гуртку, на студентській науковій або науково-практичній конференції за рекомендацією наукового керівника і студентського наукового гуртка, зараховується за курсову роботу з аналізу господарської діяльності. Для цього студент повинен оформити наукову доповідь у відповідно до вимог, які встановлені для курсової роботи, і здати її в строк на кафедру для рецензування.

Поряд із вибором теми намічають об’єкт дослідження, тобто підприємство, за матеріалами якого буде виконана курсова робота. Як такий об’єкт може бути обране підприємство роздрібної чи гуртової торгівлі, заготівель, ресторанного господарства, промислове, автотранспортне, будівельне, сільськогосподарське підприємство та ін.

Під час вибору теми і об’єкта аналізу визначається, за який період необхідно брати дані для написання курсової роботи.

Теми курсових робіт закріплюються за студентами рішенням кафедри. Водночас призначаються наукові керівники. Список закріплених за студентами тем курсових робіт вивішується на дошці оголошень кафедри. В ньому вказуються назви тем, об’єкти аналізу, прізвища студентів, номери академічних груп і прізвища наукових керівників. Для студентів стаціонару закріплення тем здійснюється до їх виїзду на практику для того, щоб студенти вивчили літературу, склали і затвердили план роботи і об’єкт, за матеріалами якого намічено виконувати роботу. Це дозволяє студентам уже в процесі практики зібрати необхідні для виконання курсових робіт практичні матеріали і приступити до їх обробки.

Студентам заочної форми навчання теми курсових робіт затверджуються під час установчої сесії після розмови з викладачем, який веде курс, на спеціально організованих консультаціях. Вибір теми вимагає від студента-заочника врахування своїх знань в даній галузі, практичного досвіду і можливості одержання на підприємствах необхідних для виконання теми фактичних матеріалів. Тому краще за все обирати тему курсової роботи, яка пов’язана з місцем роботи і посадою студента-заочника. Це стосується також студентів інших дистанційних форм навчання.

Під час установчої сесії студенту-заочнику разом з темою курсової роботи затверджується науковий керівник роботи і графік проведення консультацій.

Курсові роботи, виконані за темою, яка не затверджена кафедрою, повертаються студентам без оцінки.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 346 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

815 - | 693 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.