Лекции.Орг


Поиск:




Теми практичних занять




№ з/п Назва теми Кількість годин
  Соматоскопія, антропометрія спортсменів. Основні та додаткові антропометричні данні. Методики виконання.  
  Дослідження спортсменів за даними соматоскопії та антропометрії. Методика огляду загального; місцевого дослідження опорно-рухового апарату, деформації ОРА. Визначення та оцінка стану респіраторної та серцево-судинної систем. Показники стану.  
  Визначення та оцінка стану респіраторної системи у спортсменів. методика визначення показників в стану респіраторної систем.  
  Визначення та оцінка стану серцево-судинної та нервової системи. Методики проведення дослідження серцево-судинної та нервової систем спортсменів.  
  Лікарсько-педагогічний контроль діяльності спортсменів. етапний, поточний та оперативний контроль. Методика проведення та оцінка результатів. Документація.  
  Роль лікарсько-педагогічного контролю в визначенні працездатності спортсменів та для побудови тренувального режиму для досягнення визначених спортивних результатів; для профілактики розвитку дизадаптаційних синдромів, травматичних ушкоджень та захворювань. Предпатологічні дизадаптаційні стани у спортсменів. гостре фізичне перенапруження, клінічні прояви, визначення стану спортсменів при цих станах.  
  Зміни в серцево-судинній, респіраторній, нервовій та м’язовій системах. Дослідження спортсменів при цих станах, складу їх крові та інших показників.  
  Хронічне фізичне перенапруження провідних органів та систем організму спортсменів. перетренування. Втома. Синдроми недостатності органів та систем, зміни щодо водного, вітамінного та мінерального обміну речовин. Діагностика стану. Профілактика. Побудова-тренувально-змагальних програм для спортсменів. значення побудова тренувальних програм в спорте в фізичному вихованні взагалі та шкільних програмах.  
  Захворювання респіраторної системи. Взаємозв’язок функцій системи дихання та ССС.види захворювань та ушкоджень респіраторної системи. Реабілітаційні заходи та допомога.  
  Захворювання та ушкодження опорно-рухового апарату у спортсменів. причини. Техніка безпеки тренувально-змагального режимів. Значення визначення стану спортсменів щодо профілактики ушкоджень та захворювань ОРА. Показання та протипоказання щодо застосування методів фізичної реабілітації при ушкодженнях та захворюваннях ОРА.  
  Захворювання серцево-судинної системи у спортсменів. види захворювання. Клінічні прояви, можливості відновного лікування при захворюваннях. Особливості фізичної реабілітації спортсменів при захворюваннях серцево-судинної системи. Значення здорового способу життя і адекватного тренувального режиму для зберігання здоров̕я спортсменів, роль травної системи в підтриманні високої спортивної здатності.  
  Захворювання нервової системи, розлади психоемоційного стану під час тренувальних та змагальних навантажень значення нервової системи в регуляції стану всіх органів, систем та стану всього організму спортсмена. Нейрогуморальна регуляція. Резерви організму і значення всіх органів і систем в нарощувані та підтриманні оптимальних резервів організму.  
13. Фізична реабілітація спортсменів при предпатологічних станах та захворюваннях спортсменів: гострий та хронічній перевтомі, при захворюваннях кардіореспіраторної, травної та нервної системи.  
14. Фізична реабілітація при травматичних пошкодженнях опорно-рухового апарату: при забиттях, струсах, розривах м’яких тканинах та органів, та переломах кісток.  
15. Морфо функціональні особливості побудови організму жінок в порівнянні з організмом чоловіків: · репродуктивної системи; · нервової системи; · кардіореспіраторної системи; · опорно-рухового апарату (кісток та м̕язів); · нервової системи. Вплив фізичного навантаження на розвиток морфо функціональних якостей жіночої статі. Особливості тренувально-змагального процесу спортсменок в залежності від фаз менструального циклу та стану органів і систем жіночого організму в цей час. Фізична реабілітація спортсменок щодо підвищення та збереження спортивної праце спроможності, забезпечення здоров̕ я та репродуктивної функції спортсменок.    
16. Особливості розвитку дитячого організму молодшого, середнього та старшого шкільного віку; відмінності в розвитку дівчаток та хлопчаків в цьому віці. Вплив фізичного навантаження на їх розвиток. Негативні процеси гіподинамії та перевантаження на дитячий організм. Біологічний та паспортний вік школярів. Значення адекватного тренувального процесу на розвиток дітей різних вікових категорій.  
17. Невідкладні стани в спорті: обморок, колаж, стенокардія, гіпертонічний криз, інфарт міокарда, кардіогенний шок, гостра серцева недостатність, астматичний статус, тромб емболія легеневої артерії, гостра дихальна недостатність. Шок, кровотеча.  
18. Невідкладні стани в спорті з інших причин: перегрівання, комарині укуси та інші, втоплення, коматозні стани, судорожний синдром, гострі отруєння.  
  Разом  

7. Самостійна робота

8.

№ з/п Назва теми Кількість годин
  Суб’єктивне дослідження спортсменів.  
  Фізикальні методи дослідження спортсменів.  
  Додаткові об’єктивні методи дослідження спортсменів.  
  Оціночні індекси фізичного розвитку: Брока-Буше, життєвий індекс, кого-ростовий індекс Кетле; індекс скелії; індекс Єрісмана-пропорційності розвитку грудної клітини-обхват грудної клітини в паузі; показник Пінсе x=p-(B+0); де x- зріст в см, В- маса тіла в кг, 0- окружність грудн. Клітини в фазі видоха. Визначення жирної та кісної частин маси тіла, площа поверхні тіла, динамометричні виміри, визначення кількості води в масі тіла.  
  Енергетика при м’язовій діяльності. Види і класифікація фізичної праці.  
  Лікарський контроль за особами середнього та похилого віку що займаються фізичною культурою та спортом.  
  Самоконтроль спортсменів.  
  Вплив великих фізичних навантажень на опорно-руховий апарат.  
  Показники діяльності серцево-судинної системи, спортивне серце, ЕКГ (електрокардіографія нормально функціонуючого серця).  
  Показники функціонування дихальної систими.  
  Електроенцефалографія, реографія мозку. Дослідження функціонування аналізаторів.  
  Система засобів відновлення працездатності спортсменів.  
  Вагітність, триместри. Фізична реабілітація в підложовці жінок до пологів. Індивідуальні реабілітаційні програми.  
  Вікова характеристика дитячого віку. Особливості розвитку.  
  Невідкладні стани, обумовлених серцевою недостатністю та при дії інших факторів: отруєння, укуси. Змій та гленостоногих, утоплення в прісній та морскій воді. Перша допомога.  
  Разом  

8. Індивідуальні завдання





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 494 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1033 - | 883 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.